Willem III speeltafel

Ik las uw bespreking van een speeltafel. We zijn via erfenis ook in het bezit van een oude speeltafel. Mag ik deze ook aan uw oordeel onderwerpen? Wat we erover weten aan de hand van foto’s uit de jaren 30 is dat ze minstens 80 jaar oud moet zijn. De tafel is nog in prima staat. Je ziet uiteraard kleine krasjes en putjes op het hout rond het speelvlak, maar ook het doek is nog egaal en zonder vlekken. Is deze uit dezelfde tijd? Welke stijl?

Willem III stijl.

Net voor de Eerste Wereldtentoonstelling in Cristal Palace (London) in 1851 brak overal in Europa het historisme door in de architectuur en meubelkunst. De ontwerpers grepen met een toenemend enthousiasme terug naar oude stijlen die ze vervolgens mengden en herwerkten. Dit tafeltje is daarvan een puik voorbeeld. Het gaat om een Nederlands meubel in Willem III stijl. De heropleving van de oude stijlen viel in Nederland samen met de regering van vorst Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (Brussel 1817 – 1890) die regeerde van 1849 tot zijn dood.

Neorococo.

Dit speeltafeltje is uitgevoerd in neorococostijl, De rocailles verwijzen naar de 18de eeuwse versie van de stijl, maar het gebruik van hout en zwarte ornamenten zijn typisch voor de Willem III stijl. In Frankrijk ging het om de Napoleon III stijl en in Engeland viel dit samen met de Victoriaanse stijl. In die periode werden donkere tinten verkozen en was zwart zelfs een modekleur.

De waarde van het mooie speeltafeltje ligt rond de 250 à 300 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content