Wielerpiste wordt verbluffende tafel

© Pieter van Doorn

Architect en designer Pieter van Doorn heeft een bijzondere tafel ontworpen. Op de planken waarvan ze gemaakt is, is namelijk wielergeschiedenis geschreven.

In 1932 worden in het Sportpaleis in Antwerpen honderdduizend planken zorgvuldig aan elkaar gespijkerd tot de grootste en modernste overdekte wielerbaan van het moment. Als jaarlijks hoogtepunt is er de succesvolle Zesdaagse. Rik van Steenbergen glorieert op de piste, maar ook komt de sympathieke kampioen Stan Ockers er in 1956 tragisch ten val.

Na het wereldkampioenschap in 1969 geven de vedettes in de jaren zeventig steeds vaker verstek. Renners als Eddy Merckx verkiezen ook in de winter meer en meer wegwedstrijden en buitenlandse oefenkampen boven de ritten in het Sportpaleis. In oktober 2001 werd er voor het laatst op de wielerpiste gereden. In 2013 komt er definitief een einde aan de houten wielerpiste en daarmee een tijdperk van 80 jaar Antwerpse wielersport.

“Als mijnwerkers hebben enkele vrienden en ik zoveel mogelijk hout vanonder de oude tribunes uit gehaald.”

Gelukkig is dit stukje geschiedenis niet helemaal verloren gegaan, want Pieter van Doorn besloot de planken te gebruiken in een van zijn ontwerpen:

“Ik was werkzaam bij het architectenbureau dat verantwoordelijk was voor de verbouwing van het Sportpaleis, waardoor ik perfect op de hoogte was van wat er wanneer verbouwd ging worden. Toen ik erachter kwam de rechte stukken van de piste uitgebroken zouden worden, besloot ik zelf wat hout uit te breken.”

Wielerpiste wordt verbluffende tafel
© Pieter van Doorn

“Als mijnwerkers hebben enkele vrienden en ik zoveel mogelijk hout vanonder de oude tribunes uit gehaald,” vertelt van Doorn. “Het resultaat van 2 dagen ploeteren zijn 28 unieke stukken hout met de afmetingen van een ruime tafel (+- 2.4 op 1.1 meter). Elk blad ziet er verschillend uit, want we hebben op verschillende plekken hout uit de piste gezaagd. Zo hebben we ook de volledige finishlijn, verdeeld over zeven tafels, weten te redden van de afvalcontainer.

Tweede leven

Ik wilde vooral graag iets doen met het hout van de piste omdat ik het zonde vind dat er zoveel materialen worden weggegooid, zonder dat er wordt nagedacht hoe je er een tweede leven aan kan geven. Zeker als het gaat over een 80 jaar oude piste waarop geschiedenis is geschreven, is dat een inspanning die ik graag wil doen.”

Wielerpiste wordt verbluffende tafel
© Pieter van Doorn

“De eerste van 28 unieke tafels is nu klaar. Het ontwerp is gebaseerd op het kenmerkende dak van het Sportpaleis. De constructie van stalen spanten vormt de basis voor de lijnen van het gebogen en gewalste metaal van het onderstel van de tafel. De overige 27 exemplaren zullen als genummerde oplage volgen op aanvraag: personen met interesse kunnen zelf een blad kiezen dat ik dan zal bewerken.”

De tafel bestellen kan via de website van Pieter van Doorn. Prijs op aanvraag.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content