Weverslamp

Ik ben ik het bezit van volgend object, naar wat ik vermoed een olielamp moet geweest zijn. Maar daar houdt mijn kennis op. Ik zou graag van je weten of het wel om een olielamp gaat, in welke tijdsperiode je het object kan plaatsen en of het enige waarde heeft. Alvast bedankt voor je advies. Met vriendelijke groeten, Bert

Weverslamp.

Dit is een aardig stukje antiek! Het gaat inderdaad om een olielamp met open reservoir. Men heeft het niet zelden over een weverslamp, ofschoon de lamp ook door andere ambachtslui kan zijn gebruikt. De lamp ziet er nog 18de eeuws uit en is vermoedelijk van Franse makelij.

Olielamp.

In olielampen werd vloeibare olie verbrand van plantaardige of dierlijke oorsprong. Olielampen worden al sinds de prehistorie gebruikt en bleven succesvol tot in de tweede helft van de 19de eeuw de petroleumlamp zijn intrede deed. Petroleum, uit aardolie, geeft meer licht en was goedkoper. Maar tot op vandaag worden olielampen gebruikt in Afrika. De open olielamp is de meest primitieve vorm die teruggaat op het oorspronkelijke model van steen of aardewerk.

De waarde van dit mooi stukje antiek ligt rond de 200 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content