Weer geen Stradivarius

Geen Stradivarius © d

We bezitten een oude viool. Aan de binnenzijde hangt een antiek vignet met iets van ‘Fecit’. Moeilijk leesbaar. Is dit een waardevol instrument?

Geen Stradivarius.

Je hoeft geen specialist te zijn inzake violen om te weten dat violen met antiek ogende etiketten in de stijl van “Fecit anno 1711” en soms dan nog met de naam van een beroemde vioolbouwer, meestal Stradivarius, zelden kostbare violen zijn.

Antonio Stradivari

De beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari, ook bekend onder zijn Latijnse naam Antonius Stradivarius, (1644-1737) uit Cremona, bouwde inderdaad prachtige instrumenten. Samen met zijn zonen zou hij er een 1000tal hebben gebouwd, waarvan er een vijfhonderdtal zijn bekend en gerepertorieerd. Dus uitgesloten dat dit een viool is die in deze categorie thuishoort.

Geen Stradivarius
Geen Stradivarius© e

Fabrieksviool

In de negentiende eeuw werd de viool een bijzonder populair instrument, wat leidde tot een enorme vraag en massaproductie. Veel van deze violen kregen een dergelijk etiket aan de binnenzijde opgekleefd. Let wel, deze zgn. fabrieksviolen kunnen van redelijk goede kwaliteit zijn. Het is aan een vioolbouwer of violist om dit uit te maken. Maar echt waardevol zijn ze niet. Je hebt dus beter een instrument waarin het etiket kleeft van een bouwer uit de 20ste eeuw. Zo’n instrument kan veel waardevoller zijn. Dit neemt niet weg dat deze viool nog best dienst kan doen voor een student. De waarde kan een paar honderd euro zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content