Wat mag je volgens woonredacteur Piet Swimberghe niet missen op Design September?

© Facebook

3 vragen aan Piet Swimberghe, redacteur van de rubriek ‘wonen, design en antiek’ bij Knack Weekend, over Design September in Brussel.

3 vragen aan Piet Swimberghe, redacteur van de rubriek ‘wonen, design en antiek’ bij Knack Weekend, over Design September in Brussel.

Tijdens de maand september staat design centraal in onze hoofdstad. Op verschillende locaties in Brussel kan je onder meer expo’s bekijken, ateliers bezoeken, voordrachten beluisteren of gewoon lekker vintage shoppen. Wij vroegen aan Knack Weekend redacteur, Piet Swimberghe, naar zijn favoriete ‘hotspots’ tijdens Design September.

“Mijn werkwijze gaat als volgt: zo snel mogelijk een plannetje bemachtigen, de website is namelijk een beetje onoverzichtelijk, en de stad intrekken. Je verschiet telkens opnieuw hoeveel parels je tijdens je wandeltocht, met plannetje in de hand, ontdekt hebt.”

Welke tentoonstelling van Design September heb jij aangestipt in jouw agenda?

Er is een hele reeks aan interessante tentoonstellingen, maar heb er toch enkele voor mij persoonlijk uitgelicht. Zo staat onder meer de vintagebeurs hoog aangekruist in mijn agenda. Hier kan je leuke objecten scoren en bovendien vindt deze beurs ook plaats op een fijne locatie, namelijk in een oude treinhangar. Daarnaast wil ik ook de expositie in het Designcentrum Vlaanderen gaan bekijken. Ook Lhoas & Lhoas, twee Franse architecten, maken erg leuke objecten. Daar ga ik zeker ook eens een kijkje nemen. Ook interessant zijn de lezingen van Arik Levy in de Bozar (op 15 september) en die van Ronan en Erwan Bouroullec op 23 september in Flagey.

Tijdens Design Brussel krijgen bezoekers ook de kans om ateliers van kunstenaars of ontwerpers te bezoeken. Waarom spreekt dit jou zo aan?

Een atelier geef je een mooie inkijk in het leven én de werkwijze van een designer of kunstenaar. Het is een plek waar je anders niet makkelijk binnenkomt. Ateliers die ik ga bezoeken zijn onder meer die van Nathalie Dewez, Marina Bautier, zij heeft net een nieuwe zaak geopend en Vanessa Aerts, een kunstenares die zich richt op klei en zilver.

Belicht Design September een meer alternatief kunst/designcircuit volgens jou?

Design September belicht een hele waaier een initiatieven, binnen verschillende categorieën. Zo zijn er shops, tentoonstellingen, ateliers, lezingen en andere uiteenlopende activiteiten. Design September is een totaalpakket, waar er voor ieder wat wils is. Bovendien brengt dit initiatief een heel apart circuit aan de oppervlakte, waar creatieve geesten een aspect van hun werk tonen aan het publiek. Het geeft ook jonge mensen, met een minder commerciële instelling, de kans om hun creaties voor te stellen. Design September brengt kunst en design samen en je ontdekt altijd nieuwe namen of nieuwe objecten.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content