Wat is dit eeuwenoude boekje waard?

naslagwerkje © z

Daarnaast vond ik ook nog enkele oude boekjes rond mijnbouw. Eentje dateert al uit 1835 en bevat achteraan een zestal mooie grote uitvouwbare platen. Het andere is wat recenter en handelt over de verschillende soorten stof in de lucht, van sneeuw en woestijnzand tot ook stofdeeltjes van de industrie en mijnbouw. Dat boekje lijkt toch ‘bekender’ want er verscheen recent een ‘herdruk’.

Zelf betaalde ik ze 5 euro/stuk, maar ik merk dat oude boeken rond zulke thema’s vaak toch wat meer waard zijn. In dit geval was ik dus gewoon eens benieuwd naar de waarde.

Groetjes

Uniek boekje over de mijnbouw.

U heeft gelijk dat heel wat oude boeken minder waarde hebben dan de band laat uitschijnen. Maar technische boeken die op minder grote oplage werden gedrukt zijn soms wel gezocht. Dit is ook hier het geval. Het gaat om een bijzondere studie van de Franse ingenieur Chr̩tien-Auguste Juncker (1791 Р1865) die voor de mijn van Huelgoat in Bretagne (Finist̬re) een speciale pomp ontwikkelde. Veel mijnen kampen immers met wateroverlast. Daarom was het ontwikkelden van pompsystemen zo belangrijk voor de mijnbouw die net daardoor in de 19de eeuw een hoge vlucht nam. Dit maakt het boekje van Juncker interessant als relikwie van de 19de eeuwse ingenieurskunst die in Frankrijk op een heel hoog niveau stond, en nog steeds staat! De waarde van dit boekje schatten we voorzichtig op een 75 euro. Ik vond niet meteen vergelijkingsmateriaal in de handel. Het lijkt me zeldzaam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content