Waarom is een oude fiets hipper?

Ook in de fietswereld zijn er fietsculturen. De hipste op dit moment? De fixies. “Wij kopen oude fietsen, omdat die beter zijn om tricks mee te doen”.

Morgen viert Brussel Friday Bikeday en zondag is autoloos in veel steden. Fietsen krijgen even een hoofdrol dus dit weekend. Ook in de fietswereld zijn er fietsculturen. De hipste op dit moment? De fixies. “Wij kopen oude fietsen, omdat die beter zijn om tricks mee te doen”.

Sho Kogushi (34 jaar) is videomonteur in Brussel en een van de fixed gear-jongens die wekelijks verzamelen om Bike Polo te spelen, of tricks te tonen. Zijn jongste aankoop is een trickfiets die hij in Taiwan kocht.

Houdt van oude fietsen: “Niet zozeer om de stijl, maar om de mogelijkheden. Dit is een fixed gear-fiets (doortrapper). Dit soort fietsen zijn in principe allemaal erfgenamen van de pistefiets zoals die bijvoorbeeld op de Zesdaagse van Gent gebruikt worden: ze zijn zo licht mogelijk, en hebben geen remmen of versnellingen. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld ook achteruit trappen. Er zijn drie scenes: degenen die de look belangrijk vinden en die soms ook gloednieuwe fietsen kopen, degenen die er bike polo mee spelen en dus met stevige, soms gehavende zelfgemaakte modellen rondrijden, en de trickfietsers, om kunstjes te doen.”

Fietst op zijn fixed gear: “Zoveel mogelijk, want om er tricks mee te kunnen, moet je trainen. Zo’n anderhalf uur per dag. En je hebt plaats nodig, dus spreken we hier regelmatig af. Of we doen mee aan zogenoemde alley cats. Die worden – soms last minute – georganiseerd in steden. Die van Doornik bijvoorbeeld is belangrijk, maar ook in Brussel of Antwerpen zijn er wedstrijden waarin je om het snelst een parcours door de stad of een park moet afleggen. Het gaat om behendigheid. Wij zijn heel defensieve fietsers, we moeten wel, we hebben geen remmen.”

Hoe het er op zo’n alley cat of stadsrace voor fietsers aan toe gaat, zie je op het bovenstaande filmpje. Een sfeervolle bedoening, waar naast fietsen ook vriendschap en frisse pinten hoog in het vaandel worden gedragen.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content