Vleugje Renaissance aan de muur

Voor zijn nieuwste collectie behangpapier haalde Farrow & Ball inspiratie bij schilderijen uit de Italiaanse Renaissance.

Voor zijn nieuwste collectie behangpapier haalde de Britse verfspecialist Farrow & Ball de mosterd bij eeuwenoude schilderijen, meer bepaald bij enkele Italiaanse Renaissance-schilderijen uit het Londense The National Gallery. De naam van de collectie, ‘The Broccato Papers’, verwijst dan ook naar het Italiaanse woord voor ‘brokaat’ dat in die periode veelvuldig op kledij gebruikt werd.

De collectie bestaat uit zes verschillende ontwerpen: bij drie daarvan (Renaissance, Crivelli Rose en Brocade) namen de ontwerpers een volledig patroon van een schilderij over, bij de drie andere (Renaissance Leaves, Crivelli Trellis en Brocade Stripe) lichtten ze enkel een detail uit.

Zo is het patroon ‘Renaissance’ gebaseerd op het werk ‘De kroning van de maagd’ (1370/71) van Jacopo di Cione en zijn atelier, haalden de ontwerpers voor ‘Crivelli Rose’ inspiratie bij ‘Maagd en kind’ (1476) van Carlo Crivelli en baseerden ze zich voor ‘Brocade’ op ‘De onbevlekte ontvangenis’ (1492) van diezelfde Carlo Crivelli.

Elk design is in tien verschillende, op elkaar afgestelde tinten verkrijgbaar. Voor de gelegenheid integreerde Farrow & Ball ook enkele kleuren uit zijn jongste verfcollectie, zoals de zacht paarse tint Brassica en de loodgrijze kleur Plummett. Doordat de verf op het behangpapier gedrukt wordt via de traditionele blokdruktechniek, krijgt het papier een diepe, verfijnde uitstraling. Alle bestellingen worden in de fabriek in Dorset geproduceerd.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content