vleugelpiano

Geachte , Enkele jaren geleden kochten wij deze Erard vleugelpiano bij een antiquair voor niet veel geld. Hij is gemaakt van wortelhout en heeft ivoren toetsen , wij hebben hem volledig laten herbesnaren. Op de voorzijde van de piano staat ‘ Erard-London’ met daarboven geschilderd?/geplakt? ‘James Smith and Son – Liverpool – By special appointment to the Queen – ‘. Onlangs ontdekte ik ook een kroontje met daaronder de initialen S.C dat te vinden is langs de binnenkant van de piano. Ik had graag geweten uit welke tijd onze piano afkomstig is , wie James Smith and Son is en wat het kroontje met de initialen betekenen . Het zijn vele vragen die u hopelijk kan beantwoorden . Met Vriendelijke Groeten

Het schatten van een muziekinstrument, zeker op foto is geen sinecure! Bovendien ben ik geen specialist ter zake. Toch wil ik deze lezer even op weg helpen.

Sebastien Erard (1752-1831) was eerst actief in Straatsburg als bouwer van pianoforte’s en harpen. Later verhuisde zijn atelier naar Parijs en na de Franse Revolutie ook naar Londen. Het bedrijf breidde ook uit, want broers en nazaten zetten de zaak voort. In de 19de eeuw werden de instrumenten van Erard steeds belangrijker. In 1824 zou Franz Liszt trouwens op een Erard hebben gespeeld in Parijs. Daar was bouwer Erard trouwens de grote concurrent van Pleyel.

Ik vermoed dat deze mooie vleugel uit de jaren ’20 van de 20ste eeuw stamt. De waarde ligt vrij hoog, tussen de 6000 en 8000 euro. Maar misschien wordt het instrument door een specialist zelfs nog wat hoger geschat. Ik stel voor dat de bezitter zich daarvoor wendt tot een pianostemmer of een restauratieatelier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content