Vlaamse barokstijl

geachte heer, ik ben in het bezit van dit eiken, gepolychromeerd beeld, 35cm breed. Wat denkt u over de ouderdom en waarde van dit stuk?

Deze eiken engelkop is een mooi voorbeeld van de Vlaamse barokstijl die bloeide van de zeventiende tot diep in de achttiende eeuw. Dat was de plastische stijl die door Rubens en zijn tijdgenoten werd ontwikkeld en die uiteraard onder invloed stond van de schilderkunst en beeldhouwkunst uit Italiƫ. Dit stukje beeldhouwwerk maakte deel uit van een grote ensemble, bijvoorbeeld een altaar. Gezien het van eik is, zal het hoogstwaarschijnlijk uit onze streken komen. Het kan net zo goed Noordfrans zijn als Nederlands. Het ziet er zeventiende of vroeg achttiende eeuws uit.

Beeldhouwkunst

Dergelijke antieke beelden in Vlaamse barokstijl liggen nu wel minder goed in de markt dan pakweg 20 jaar geleden, toen je daarvoor al snel 600 euro neertelde. Nu koop je zo’n stuk op een publieke veiling voor iets minder dan de helft. Antiek is dus momenteel goedkoop. Het is net zoals bij de aandelenmarkt dat je beter nu koopt dan straks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content