Vlaams Aardewerk

Geachte, wij zijn in het bezit gekomen van enkele beelden , graag zou ik willen weten of dat potterie flamand is en de eventuele waarde .We vinden wel nergens een stempel op de beelden terug.Dank bij voorbaat.

Vlaams Aardewerk of Poterie Flamande

Vroeger had men het niet over Vlaams Aardewerk, maar over Poterie Flamande. Dit aardewerk werd rond 1900 ook als Poterie Flamande verkocht. Het werd uiteraard in Vlaanderen vervaardigd. De belangrijkste centra waren, Torhout, Kotrijk, Brugge en Sint-Niklaas. Maar er waren ook bedrijven in Roeselare, Gent en Bredene. De bloei van de Poterie Flamande situeert zich tussen 1890 en 1940. Niet zelden werd het gemaakt in pottenbakkersbedrijven die eerde gewoon aardewerk vervaardigden voor de keuken. Immers, tot 1900 gebruikte men, niet alleen bij ons, veel schalen, kommen en kookpotten van aardewerk. Pas nadien geraakten de metalen kookpotten ingeburgerd. Deze bedrijven vervaardigden ook niet zelden rioolbuizen, schouwen, tegels en dakpannen. Mooi voorbeeld was wel de pottenbakkerij Maes te Torhout.

Figuren.

Naast de vazen waren vooral de borden en de figuurtjes populair. Naast alelrlei straatvensters en straatmuzikanten werden kantwerksters, spinsters en melkboerinnen uitgebeeld. Verschillende ateliers maakten quasi identieke beeldjes, onder meer de Société Belge de Poterie Flamande uit Kortrijk, Scheerders van Kerchove uit Sint-Niklaas en Willemyns en Van De Voorde uit Brugge. Ik vermoed dat dit allemaal Kortrijkse stukken zijn. De Poterie Flamande werd vroeger heel druk verzameld, tegenwoordig is er minder belangstelling voor. De waarde van deze stukken is dus gedaald. De melkvrouw is goed voor 100 euro, de spinters voor 50 en de tabakspot voor 25 euro.

Torhouts museum

Wie de mooiste collectie Vlaams Aardewerk wil zien, raden we aan om het Museum Torhouts Aardewerk te bezoeken in Torhout (Ravenhofstraat 5 te Torhout). Vanaf 16 mei kan je er terecht voor een tentoonstelling over het Vlaams Aardewerk van de Brugse pottenbakkerij Le Hibou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content