Visionair architect

Het Withney Museum in New York toont de vondsten van Buckminster Fuller.

Buckminster Fuller (1895-1983) wordt beschouwd als een van de belangrijke Amerikaanse creatieve denkers van de vorige eeuw. De visionaire filosoof, ontwerper, uitvinder en auteur -het onderwerp van de recente dEUS-single The Architect– was een fervente voorstander van alternatieve energie en bouwde in 1949 ’s werelds eerste geodetische koepel, een constructie die zijn eigen gewicht draagt. Fuller mocht meteen aan het werk voor het Amerikaanse leger, en enkele jaren later stonden er wereldwijd duizenden gelijkaardige koepels.

Een tentoonstelling in het Whitney Museum of American Art in New York toont u echter ook andere vondsten van de man, zoals het enige overblijvende prototype van zijn (toch voor de jaren dertig) superefficiÔnte Dymaxionwagen, en modellen van huizen die geen funderingen behoeven. Veel van Fullers ideeÔn werden nooit gerealiseerd, maar de retrospectieve oogt bijzonder fris en hedendaags voor wie zijn bekommerdheid om onze (slinkende) natuurlijke rijkdommen, armoede en andere wereldproblemen deelt.

Ook de heruitgave van zijn essays bij uitgeverij Lars MÃOEller, die ook meteen enkele titels rond de man lanceert, is allesbehalve nostalgisch getint. Fullers motto, meer doen met minder, heeft immers niets aan actualiteit verloren.

Jacqueline Goossens

Buckminster Fuller: Starting with the Universe, tot 21 september in het Whitney Museum of American Art, 984 Madison Avenue, New York. Info: +1 212 570 3600, www.whitney.org. Voor de heruitgave van Fullers essays en aanverwante publicaties surft u naar www.lars-mueller-publishers.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content