Vintage Arzberg porselein is gezocht

Arzberg © e

Weet u iets meer over dit serviesgoed waarop Arzberg staat. Uit welke tijd en wat voor waarde?

Vintage Arzberg porselein.

In het Beierse Arzberg waren verschillende porseleinfabrieken actief in de 19de eeuw. Het bedrijf waar dit servies vandaan komt is nog steeds actief en produceert, net als vroeger, vooral serviesgoed. Het bedrijf werd in 1886 opgestart door Theodore Lehmann. In die tijd maakte de Duitse industrie een boom mee. De Duitse producten werden over heel Europa uitgevoerd en waren een concurrentie voor de Britse producten.

Merchandise Marks Act

Net toen reageerden de Britten daar in 1887 op door de ‘Merchandise Marks Act’ door te voeren, waarbij op alle Duitse producten ‘Made in Germany’ moest staan. Op die manier hoopten de Britten dat de Britse kopers ze niet langer zou verkiezen. Het omgekeerde was waar, het label Made in Germany werd een kwaliteitslabel!

Het bedrijf Arzberg is dus nog steeds actief en kende na de oorlog, in de jaren ’50 een belangrijke heropbloei. Het bedrijf werkte niet met echte designers en produceerde ook niet het echte designporselein, maar verkoos toch een typisch moderne vormgeving. Het porselein was ook niet overdreven duur en vooral bestemd voor de middenklasse. Er werden toen aardig wat leuke serviezen geproduceerd in deze strakke stijl, die nu weer wordt gewaardeerd. We schatten dit jaren ’50 à ’60 serviesje op een 100 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content