Vijftig jaar Batibouw

Batibouw opent zaterdag 28 februari zijn deuren voor het grote publiek.

Batibouw opent zaterdag 28 februari zijn deuren voor het grote publiek. De bouw- en verbouwbeurs viert zijn vijftigste verjaardag en laat dit niet onopgemerkt voorbijgaan. Thema’s zijn dit jaar ‘comfortabel wonen’ en ‘betaalbaar wonen’. De beurs blikt ook terug op de voorbije 50 jaar.

Jubileum.
Batibouw is aan zijn vijftigste editie toe. De slagzin ‘I Batibouw my home’ luidt deze feesteditie in. In eerste instantie brengt Batibouw een overzicht van vijftig jaar bouw- en verbouwen. Onze huidige manier van wonen en bouwen ziet er helemaal anders uit dan een halve eeuw terug. Vandaag moeten we dichter op elkaar leven, wegens de schaarse ruimte en de hoge vatsgoedprijzen. Niet alleen architectuur en bouwstijl maakten een grote verandering door, ook het gebruik van bouwmaterialen evolueerde. Van baksteen over beton, tot hout- en metaalskeletten.

Domotica.
Een ander belangrijk thema is dit jaar ‘Comfortabel wonen: technisch vernuft en maatwerk’. Iedereen wil comfortabel wonen, maar de groep van ‘medioren’ of kapitaalkrachtige en actieve ouderen gaan hier nog wat verder. Ze willen na een drukke dag in hun woning kunnen genieten van comfort en luxe, en investeren daar ook graag in. In deze huizen staat domotica centraal. Medioren zien domotica niet als luxe, maar als een manier om hun woning veiliger en toegankelijker te maken. Naast al deze technische snufjes moet een woning voor deze actievelingen vooral rust en warmte uitstralen. Ze willen tot op latere leeftijd kunnen genieten van hun huis.

Betaalbaar wonen.
Wegens de economische crisis kan Batibouw ook niet omheen het thema ‘betaalbaar wonen’. De bouwbeurs maakte daarvan ‘betaalbaar wonen voor creatieveling en durvers’. In deze onzekere tijden is het nu eenmaal niet vanzelfsprekend om een huis neer te planten. Een eigen woning blijft de droom van elke Belg met een baksteen in de maag, maar is niet voor iedereen haalbaar. Batibouw wil de aandacht vestigen op verschillende maatregelen van de Vlaamse overheid, zoals premies en tegemoetkomingen, om die droom toch te bereiken. Een overzicht van de Vlaamse premies vindt u op www.premiezoeker.be. Verder vestigt de beurs ook aandacht op de verschillende manieren van kostenbesparend bouwen. Compact bouwen, goed isoleren, ruimtes slim inplannen of goedkope alternatieven voor dure bouwmaterialen.

De feesteditie van Batibouw heeft ook enkele extraatjes in petto. De internationale toparchitect Santiago Calatrava bezoekt het salon naar aanleiding van zijn ontwerp voor het HST-station in Luik. En niet alleen de standhouders, maar ook de bezoekers zullen de komende weken in de bloemetjes worden gezet.

Annelien Boens

Van 28 februari tot 8 maart / Dagelijks van 10u-18u30 / Ticket: € 12 (online: € 10) /Brussels Expo BelgiÔplein 1 1020 Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content