Vier woonfuncties in één box

© Laurent Liefooghe

Maarten Castelijns ontwierp de woonmachine: vier woonfuncties in één kubus.

Projectarchitect Maarten Castelijns ontwierp een vernieuwend 4-in-1 concept: de woonmachine. Het is een kubus waarin toilet, douche, opbergruimte en keuken zitten verwerkt.
De woonmachine is een kubusvormig apparaat dat alle essentiële wooneenheden verpakt in een volume. Drie van de vier zijden van de kubus hebben een functie, waardoor u de woonmachine met de ‘lege’ zijde toch nog tegen een wand kunt plaatsen.

Binnen de box heeft elke kubieke centimeter nut: zo is er bijvoorbeeld ruimte voor het opbergen van toiletpapier en toiletartikelen, zoals tandenborstel en deoderant. Ook alle technische onderdelen zijn aanwezig: riolering, ventilatie en elektra. “Het enige wat de nieuwe bewoner zelf nog moet meenemen, is een bank, een bed en een tafel”, legt Castelijns van architectenbureau Van Aken, uit.

En vanbuiten?

De vlakken aan de buitenzijdes zijn afgewerkt met witte melamine beplating. Daardoor heeft de kubus een neutrale uitstraling en is het oppervlak makkelijk te onderhouden. De binnenzijden hebben wel elk een eigen karakteristieke kleur. De verschillende zijden zijn erg handig als u iets wil wegstoppen. De ontwerper illustreert: “Doe bijvoorbeeld de keuken dicht en de vuile vaat staat uit het zicht”.

De woonmachine bestaat uit enkele demontabele componenten die gemakkelijk gemonteerd kunnen worden. Dat gebeurt op een vooraf geïnstalleerde vloer en wordt aangesloten op een installatieschacht. Zo is de woonmachine niet enkel geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovatieprojecten.

De woonmachine zal voortaan dienst doen in 61 studentenwoningen in Eindhoven. Ontwerper Castelijns ontwierp niet alleen de woonmachine, maar ook het complex van de studio’s. De oppervlakte van de studentenstudio’s zal variëren tussen de 40 en 60 vierkante meter.

Met het concept willen de ontwerper en de opdrachtgever Wooninc terug een woonbuurt maken van de binnenstad van Eindhoven, die momenteel vooral een winkelstad is. Ontwerper Castelijns werkt voor Van Aken Architecten, het grootste architectenbureau van Zuid-Nederland.

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content