Video: zo werd behangpapier en wandtextiel in de sixties gemaakt

© artFido / Pathé

Zorgvuldig gekozen kleuren, gedetailleerde tekeningen, handgeschept reliëf,… geen wonder dat een mooi behangen voorkamer destijds een statussymbool was.

De kans is groot dat uw grootmoeder haar affectie liet blijken door u telkens erop te wijzen dat je “niet met je vuile handen aan de muren” mag komen. En gelijk heeft ze, zelfs in deze moderne tijden waar behangpapier aan de lopende meter wordt geprint en uitgespuwd is het behangen van een ruimte een behoorlijk tijdrovende klus die je niet geruïneerd wil zien worden door kleverige kinderhandjes.

Denk dus maar eens hoe kostbaar behangpapier was voor uw grootmoeder, die allicht een flinke duit moest neertellen voor de rollen muurbekleding waar toen nog heel wat meer arbeidsuren in kropen dan nu.

Hoeveel vakmanschap, arbeidsuren en creativiteit er destijds in de behangpapiersector rondging zie je in dit artFido filmpje uit de jaren zestig:

This is Fascinating! The Fine Art and Craft of Making Wallpaper and Fabric in the 1960s.www.artFido.com/popular-art

Posted by artFido – fetching art on Monday, 22 February 2016

U denkt nu vast twee keer na eer u gedachteloos uw vingers langs de muur laat glijden bij het afdalen van de trap, niet waar?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content