Victoriaanse sier

Gietijzeren windhond © d

Bedankt alweer voor de snelle reactie. Beide lagen dus wel wat binnen de verwachtingen, leuk om horen.

Ik ben nog even op zoek gegaan naar andere objecten die ik afgelopen tijd kocht, en er is er nog wel eentje dat ik niet meteen kan plaatsen. Het gaat om een gietijzeren beeldje (niet zo groot, ik schat 15 cm lang), van een windhond. De enige houvast die ik heb, is het feit dat de sokkel waarop de hond rust een eierlijst vertoont. In combinatie met het gietijzer doet het me zo wat denken aan de vaak voorkomende ‘medici’ tuinvazen, maar een beeldje kwam ik niet eerder tegen.

Heb je enig idee in welke periode ik dit moet plaatsen, waar het werd vervaardigd en vooral, waar het voor diende? Was dit ook een tuinbeeldje (wel erg klein dan), een onderdeel van een groter geheel of gewoon een beeldje voor binnen? Ik tast wat in het duister, maar vind het wel erg mooi qua uitwerking. Vandaar doet het dus gewoon dienst als binnendecoratie.

Met vriendelijke groeten

Victoriaanse windhond.

Deze sierlijke hond in gietijzer maakte oorspronkelijk deel uit van een paar en zal ooit als tuindecoratie zijn gebruikt. Daar werd in de 19de eeuw veel gietijzer voor aangewend. Gietijzer is immers robuust en bestand tegen roest. Maar dit soort beelden werd wel steeds geschilderd, niet zelden wit, alsof het marmer betrof. Nu kan ik aan de hand van deze foto niet uitmaken of het om een originele geut gaat. Het kan ook een recente kopie zijn…..want er wordt massaal veel gietijzer in Victoriaanse stijl ingevoerd uit China. Het meeste is weliswaar grof qua detaillering. Indien origineel is zo’n hond snel 250 à 350 euro waard. Het gaat ds om wat men Victoriana noemt, siergoed uit het midden van de 19de eeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content