Verticale stad in Rotterdam

In december ziet Rem Koolhaas de bouw van zijn ‘verticale stad’ eindelijk van start gaan.

In de oude haven van Rotterdam verrijst de komende jaren een “verticale stad”. Drie met elkaar verbonden torens van 150 meter zullen samen het hoogste gebouw van Nederland vormen. “De Rotterdam” is een ontwerp van Rem Koolhaas’ architectenbureau OMA.

In december dit jaar start de bouw aan de Wilhelminapier, vlakbij de iconische Erasmusbrug. Tegen 2013 moet de verticale stad er staan. Ze zal in totaal 160.000 vierkante meter oppervlakte bieden aan kantoren, appartementen, winkels, restaurants, cafés, een hotel en een fitnessruimte.

Het torencomplex maakt deel uit van een ontwikkelingsproject dat opnieuw handels-en vrijetijdsactiviteiten naar de buurt moet brengen. De naam “De Rotterdam” verwijst naar een schip van de Holland-America Line dat decennia geleden afvoer bij de Wilhelminapier en duizenden Europese migranten naar de VS bracht.

OMA tekende al in 1997 het eerste ontwerp voor “De Rotterdam”. Rem Koolhaas: “Het is een mirakel dat de bouw eindelijk van start kan gaan. Een van de voordelen van de economische crisis is dat de prijs van materialen zakt. Dat heeft ons project een nieuwe adem gegeven”.

De verticale stad zal in totaal 340 miljoen euro kosten.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content