Verjaardag in Villa Debondt

Villa De Bondt in Gent viert de 20ste verjaardag van zijn kunstgalerie.

De Villa De Bondt in het Gentse miljoenenkwartier, net achter het Sint-Pietersstation, is een modernistisch kasteeltje uit 1930. De avant-gardevilla werd gebouwd door architect Jan Albert De Bondt, die als ontwerper opkeek naar de grote Duitse en Nederlandse tenoren.

Net als wel meer Gentse bouwsels uit het interbellum lijkt ook deze villa met haar typische baksteenarchitectuur zo uit Amsterdam-Zuid geplukt. Bovendien herbergt dit merkwaardige pand sinds twintig jaar een originele kunstgalerie. Dat wordt in samenwerking met de vzw Interbellum gevierd, met een boeiende tentoonstelling over de invloed van onze noorderburen op de stijl van dit pand.

Zo hebben onder meer de grote Nederlandse bouwmeesters Dudok en Berlage, die zelf beïnvloed werden door Frank Lloyd Wright, De Bondt geïnspireerd. Als toemaatje serveert de galerie ook juwelen van Nederlandse ontwerpers.

Piet Swimberghe

Tentoonstelling tot 19 oktober in Villa De Bondt, Krijgslaan 124, 9000 Gent. Geopend op vrijdag en in het weekend, telkens van 11 tot 18 uur. Info: 09 221 76 09.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content