Vergeten verlichting: ode aan de gloeilamp

© Miguel Algoet

Verlichtingontwerper Miguel Algoet stelt tijdens zijn opendeur zijn sfeervolle creaties voor.

Verlichtingontwerper Miguel Algoet is helemaal weg van ouderwetse gloeilampen. Hij is een zonderlinge designer die hoewel amper bekend, toch een schare bewonderaars heeft. Op zondag 27 november mag je zijn nieuwste retrolamp, de Eye Brow, bij hem thuis bewonderen.

Algoet is meer antiquair dan ontwerper. Hij is ook begonnen als verzamelaar van antieke elektriciteit en is tuk op metalen onderdelen van industriële of artisanale makelij. En hij heeft ook wat met kaarslicht, dat hij met eerder zwak elektrisch licht tracht te evenaren.

Zo heeft hij een hele reeks lampen ontworpen, opgebouwd uit gerecupereerde stukken metaal of antieke lampen, waarmee hij een volledige woning sfeer kan geven, van de bibliotheek tot in de keuken. De lampen van Miguel Algoet vind je niet in het commerciële circuit, veel van zijn lampen worden trouwens op maat gemaakt.

Tal van decorateurs en architecten zijn tuk op zijn werk en doen op hem een beroep. In Machelen aan de Leie betrekt hij een eeuwenoud pandje dat hij even openstelt om zijn nieuwste creatie, de Eye Brow lamp, voor te stellen. De beelden van zijn nieuwste buitenlamp geeft hij nog niet vrij, maar we kunnen wel al een glimp opvangen van zijn collectie.

Piet Swimberghe

Opendeur bij lampenontwerper en -bouwer Miguel Algoet, op 27 november in de Karperstraat in Machelen aan de Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content