Verboden producten met bamboe nog steeds beschikbaar (Test Aankoop)

. © Getty Images

Er zijn nog steeds verboden producten op de markt die bamboevezel en melanine bevatten. Dat blijkt uit een steekproef van Test Aankoop. De consumentenorganisatie roept op tot meer controles.

Bamboeservies is volgens Test Aankoop al een tijd in de mode. ‘Dat het minder giftig en ecologischer zou zijn dan plastic servies, gaf het product een duwtje in de rug’, zegt Simon November, woordvoerder van de consumentenorganisatie. ‘In werkelijkheid bevatten sommige van deze producten echter niet alleen bamboe, maar bamboevezels waarin ook gebruik gemaakt van twee schadelijke stoffen, met name melamine en formaldehyde.’ Dat zijn stoffen die kunnen vrijkomen bij temperaturen boven 70°C, bijvoorbeeld bij verhitting in een magnetron.

Uit een test van de Italiaanse zusterorganisatie van Test Aankoop werden in februari 2020 problemen vastgesteld bij 14 uit bamboevezels vervaardigde producten. ‘Afgezien van mogelijke veiligheidsrisico’s beweren deze producten soms ten onrechte dat zij biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk zijn. Dit is echter niet het geval, aangezien zij ook plastic bevatten’, benadrukt November.

Verboden bamboevezels

Materialen die bedoeld zijn om met levensmiddelen in contact te komen, moeten door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) worden beoordeeld alvorens te worden toegelaten. Een dergelijke beoordeling is volgens Test Aankoop nog nooit uitgevoerd voor producten die onder meer van bamboevezels worden gemaakt.

De Europese Commissie schiep in februari duidelijkheid: het gebruik van bamboevezels in kunststoffen is niet toegestaan en dit soort producten die op de markt worden gebracht, voldoen niet aan de Europese normen. België had als startdatum voor scherpere controles het tweede kwartaal van 2021 vooropgesteld.

Test Aankoop trok zelf op onderzoek uit om na te gaan of de verkoop van dergelijke producten ondertussen werd stopgezet. De consumentenorganisatie vond verschillende producten voor baby’s en jonge kinderen terug. Het gaat onder meer om kinderservies dat online beschikbaar en in bepaalde fysieke winkels is.

Test Aankoop heeft zijn bevindingen overgemaakt aan het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) en roept het agentschap op zijn controles te verscherpen. ‘Wij vragen nultolerantie voor de verkoop van producten die bamboevezels en melamine bevatten. Als ze bestemd zijn voor jonge kinderen, kunnen die hun gezondheid in gevaar brengen’, aldus November.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content