Velux viert 70ste verjaardag

© Velux

Karim Rashid ontwierp enkele opvallende rolgordijnen voor Velux.

Velux, de fabrikant van dakramen uit Denemarken, viert zijn zeventigste verjaardag in 2011. In België starten de feestelijkheden op Batibouw.

Naast een reeks technische nieuwigheden (een ontrokingssysteem voor platte daken, een anti-inbraak platdakvenster en een rolluik op zonne-energie) is er ook de samenwerking met de Egyptisch-Amerikaanse ontwerper Karim Rashid. En dat is toch wel een verrassing te noemen.

Vorig jaar al werkte Velux samen met de Britse ontwerper Ross Lovegrove die een alternatieve lamp bedacht om via een zonnetunnel daglicht op plekken te krijgen waar een gewoon dakraam niet mogelijk is. Hoewel innovatief, bleef de stijl minimalistisch.

Nieuwe meerwaarde

“Gedurende de eerste zeventig jaar van Velux werd meestal gestreefd naar discretie,” zegt Christian Fosseur, algemeen directeur van Velux in België: “maar de ontwerpen van Karim Rashid trekken juist de aandacht en bieden een nieuwe meerwaarde.”

Rashids opvallende stijl is gekenmerkt door knalroze, fluogroene en andere opvallende kleuren, door blob-achtige afgeronde geometrische patronen en vormen die hij toepast op industriële gebruiksvoorwerpen, meubelen en binnenkort een metronet.

Goede slaapWat Rashid voor Velux doet is eerder decoratief dan technisch: hij tekende vier patronen op afsluitgordijnen. Die komen uiteraard het best tot hun recht op zomerse dagen wanneer ze de ramen niet helemaal afsluiten voor te felle zon. Zelf omschreef Rashid het bij de previewlancering in Frankfurt eind januari “als decoratieve kunst die bepalend kan zijn voor de stijl van een interieur”.

Hij denkt graag over licht en duisternis na. “Daglicht is nu eenmaal erg belangrijk voor een mens. Om een intieme en ontspannen sfeer te creëren is controle over licht een must. Bovendien zijn rolgordijnen de sleutel tot een goede slaap tijdens een middagdutje of lichte zomernachten”, zei hij nog.

Leen Creve (bew. Elien Haentjens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content