velocipede of hobby-horse

Deze tekening van ‘Johnson’s Pedestrian Hobbyhorse Riding School’ maakt deel uit van de collectie van het Wielermuseum te Roeselare. Linksonder vinden we ‘drawn by H. Alken’, rechtsonder ‘Pub. April 17, 1819’. Het stuk is helaas niet geregistreerd zodat we de authenticiteit ervan niet kunnen nagaan. Kunt u dit obv de foto’s? Is het een stuk dat we best verzekeren en in een vitrinekast plaatsen? Of toch niet… De tekenaar/schilder (Henry Thomas Alken) is geen onbekende: http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Thomas_Alken En over de kadermakers ‘A.J. Mucklow & Son’ vonden we het volgende: http://www.npg.org.uk/research/conservation/directory-of-british-framemakers/m.php Dank voor uw reactie!

Deze leuke prent voert ons terug naar de eerste generatie loopfietsen. Het verhaal van de prent brengt ons tot bij Denis Johnson (1760 – 1833) een koetsenmaker die in 1818 een patent neemt op de Karl Drais’s Draisine ook wel velocipede, hobby-horse, dandyhorse of Swiftwalker genoemd.

Loopfiets

Zijn loopfiets had meteen succes en in 1819 stichtte hij in Londen een school om daarmee te leren fietsen. Hij reisde ook het land af om publiciteit te maken voor zijn tuig. Deze gedrukte prenten, eigenlijk vignetten, deden dienst als reclamemiddel. Je kunt deze prent trouwens gemakkelijk via internet bestellen.

Zeldzame prent

Het gaat dan wel om een nadruk, niet om een origineel exemplaar als hier. Voor een fietsmuseum is dit een unieke relikwikie waarrond je een heel verhaal kunt spinnen. De waarde van deze prent schat ik toch rond de 250 à 300 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content