Veiling Japanse Art Nouveau is succes

© Reuters

Zaterdag 16 februari hamerde Sotheby’s in Parijs de grootste collectie art nouveau kunst sinds een kwart eeuw af. Dat is op zich al nieuws. De veiling was een heus succes.

Zaterdag 16 februari hamerde Sotheby’s in Parijs de grootste collectie art nouveau kunst sinds een kwart eeuw af. Dat is op zich al nieuws. De veiling was een heus succes.

Liefst 89 % van de loten werden verkocht voor een totaal bedrag van 7 miljoen euro. Het betrof bovendien een belangrijke museumcollectie uit Japan, die ooit werd samengebracht voor een nieuw museum dat er niet komt, onrechtstreeks door de nucleaire ramp van Fukushima. Het was immers de bedoeling dat de art nouveau collectie zou worden onder gebracht in het nieuwe Garden Museum. Het wordt niet gebouwd, omdat de geplande plek aan de voet van de Fuji, te gevaarlijk blijkt voor aardbevingen, wat uiteraard niet goed is voor een collectie met veel glaswerk. Daarom werd besloten om een deel van de verzameling via Sotheby’s in Parijs te veilen.

Tot in de jaren ’90 was de art nouveau van topkwaliteit een ware hype. Veel fraaie stukken werden door Japanners gekocht. Nadien verminderde de belangstelling. Daarom was deze veiling een testcase, want de jongste 20 jaar werden er geen art nouveauveilingen meer gehouden.

De test was bijzonder positief. Er werd zelfs een wereldrecord gebroken voor de vermaarde ontwerper en glaskunstenaar René Lalique. Een fragment van een balustrade die hij ontwierp voor de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs werd voor liefst 1,2 miljoen euro verkocht. Voor een bureau van Louis Majorelle werd 330.750 euro betaald en een vaas van Emile Gallé ging voor 192.750 euro van de hand.

(PSW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content