Van moestuin tot naaldbos: een stukje natuur op het dak van een oude fabriek
02-04-2019, 19:00Bijgewerkt op: 07-12-2020, 16:22
Een zwembad, naaldbomen, een moestuin en kippen op het dak van een oude fabriek: wat begon als een grap, groeide uit tot een indrukwekkende daktuin. Een ongetemd stukje natuur in de stad, ontworpen door tuinarchitecten Bart & Pieter.
Achttien jaar geleden stuitte de opdrachtgever op een oud fabriekspand en braakliggend terrein in Borgerhout, Antwerpen. De schaal en de ligging van het gebouw brachten hem op het idee om er een bijzondere groene stek midden in de stad te creëren. Het duurde wel nog even voor hij de tuinarchitecten Bart & Pieter hiervoor in de arm kon nemen. Eerst moest er een nieuwbouw komen. Architect Joachim Walgrave maakte het ontwerp. Opvallend is het buitenzwembad, dat via de leefruimte en de keuken bereikbaar is en aansluit op de rest van de platte daken. ‘Dat zwembad is eigenlijk begonnen als een grapje. Maar achteraf gezien ben ik er heel blij mee. Elke dag neem ik een frisse duik’, vertelt de bewoner. Het zwembad zorgt voor veel animo. Om de poolparty’s , barbecues en playdates van de kinderen af te schermen van de buren, werd er een groene, natuurlijke buffer aangelegd van wintergroene struiken, bloemen en bomen.
Een naaldbos verwacht je niet op een hoogte. Gazon evenmin. Toch doet gras het opvallend goed op een dak, omdat het er vaak meer licht krijgt dan in een tuin. ‘Er is veel vraag naar gazon op daken’, zegt de tuinarchitect. ‘Het is kindvriendelijk en geeft een echt tuingevoel. Bovendien doet gras je onmiddellijk vergeten dat je op een dak zit. Klein nadeel is dat het na een regenbui traag droogt. Grind is veel sneller weer beloopbaar.’ Een grasmat vraagt ook meer onderhoud, zoals wekelijks maaien en soms sproeien, maar dat mag geen reden zijn om het niet te overwegen. De voordelen van een groendak zijn aanzienlijk: het beschermt de dak- bedekking, het vangt regenwater op, het isoleert de woning tegen zomerse hitte en het dempt geluid uit de omgeving. Planten op je dak filteren ook fijnstof en helpen zo de luchtkwaliteit te verbeteren. En de buren fleuren er ook helemaal van op.
Hoewel de daktuin er woest en ongetemd uitziet, wordt hij goed onderhouden door de bewoner, die groene vingers heeft. Op het dak van de eerste verdieping legde hij zelf een moestuin aan en bouwde hij een kippenhok voor een stelletje Mechelse koekoeken. Hij is graag bezig in de moestuin en dat het er in zijn tuin ongeregeld aan toegaat, vindt hij geen probleem. Ruig kan ook, dat is lekker rock-‘n-roll.
Bart & Pieter tuinarchitecten
– Duo Bart Haverkamp en Pieter Croes
– Gespecialiseerd in het aanleggen van stads- en daktuinen