Van kristallen paleis tot mooiste stoel van het jaar

Van de mooiste stoel van het jaar over het kristallen paleis van Swarovski tot de miniatuurmeubeltjes van Nendo.

Ontdekkingen, indrukken en onmoetingen tijdens de designweek van Milano. In de tweede aflevering onder meer Martino Gampers mooiste stoel van het jaar, het kristallen paleis van Swarovski, en de miniatuurmeubeltjes van Nendo.

In het oude Caffe Victoria, niet ver van de Scala, schalt Depeche Mode dunnetjes door de luidsprekers: “It’s a question of lust, it’s a question of trust…” Lust beschrijft goed het design van voor de economische crisis: de decadente wildgroei van Marcel Wanders en collega’s. Trust — vertrouwen — is het grote woord van 2010 (het vervolg op de obsessie met ‘eerlijk’ van 2009).

Wanders is, zoals in het verleden, ruimschoots present (bij Cappellini, bij Skitsch), maar nergens écht overtuigend. Het beste aan zijn bed, Cinderella broke a leg, is de naam. Beter bij Skitsch, het vorig jaar opgerichte designconcern, zijn een bank van Jean-Marie Massaud (Asap) en de Mirror Wardrobe van Peter Marigold (kast + spiegel, bien sur).

De cataloog van Skitsch is dit jaar een stripverhaal, gemaakt door het team van het alternatieve Spaanse woonblad Apartamento, dat elders in Milaan zijn Foodmercato organiseert (toen we er gisterenmorgen langskwamen moesten de rolluiken nog worden opgetrokken: later meer).

Sculptuurmeubelen

Het Britse Established & Sons, altijd goed voor stijlvol spektakel, heeft een installatie van drie verdiepingen gebouwd. Beste nieuwe producten: een lamp van de broers Bouroullec en vooral het eerste op industriële schaal vervaardige meubel van Martino Gamper — de mooiste stoel van het jaar, tot nog toe.

De nieuwe lamp van Knack Weekend designer van het jaar Sylvain Willenz hebben we gemist, wegens verstopt in een donkere ruimte. We keren nog eens terug.

Nacho Carbonell, die in het hoofdkwartier van Gianfranco Ferre zijn intussen welbekende sculptuurmeubelen tentoonstelt, draagt een mooi sportjasje van ons favoriete Japanse herenmerk, Kolor.

Gebouw in kaas

Bij fabrikant DePadova loopt een indrukwekkende, niet te missen tentoonstelling met architectuurmaquettes van Achille Castiglioni. Waaronder een model van het gebouw van de Gruppo Rionale Fascista (het zogeheten Casio del Fascio) in kaas. Meer miniatuurtjes, in honderdvoud, zijn er te zien in een kleine maar fijne installatie van de Japanse designer Nendo.

We eindigen onze tweede dag in Milaan rond middernacht bij Swarovski, dat opnieuw zijn Crystal Palace tevoorschijn tovert. Mooie presentaties van Nicolas Gwenael, de al twintig jaar in Tokyo verblijvende Fransman, Vincent Van Duysen, en Tokujin Yoshioka (die dit jaar ook scoort bij Kartell met zijn onzichtbare Invisibles, fauteuils van transparant acrylic).

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content