Van klein naar groots wonen: ‘Denk als een booteigenaar’

Wie klein woont, moet ontspullen. © Jan Verlinde
Veerle Helsen

Peter Ivens is interieurarchitect en zaakvoerder van studiebureau Peter Ivens en Bea Mombaers Knokke.

Peter: ‘Nieuwpoort is mijn thuisbasis, dit Antwerpse dakappartement werd begin dit jaar mijn pied-à-terre in het binnenland. Ik had door mijn job behoefte aan een centraal gelegen uitvalsbasis waardoor ik de lange afstanden wat kon beperken.

Gang wordt badkamer: verbouwen is durven ingrijpen.
Gang wordt badkamer: verbouwen is durven ingrijpen.© Jan Verlinde

Het is niet groot: exclusief de terrassen heeft het een oppervlakte van 85 m2. Het was de lichtinval die me over de streep trok. Ook de lichtkoepel in de leefruimte en de dakterrassen charmeerden me. Ik wou geen standaardappartement en hier zou ik niet dat gevoel hebben. Bovendien heb ik geen buren en geniet ik dus van de vrijheid om binnen en buiten te doen wat ik wil. Ik hou van de intieme sfeer binnen, en mijn daktuinen geïnspireerd op het werk van de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf zorgen voor zuurstof.

Liever geen standaardappartement voor interieurarchitect Peter Ivens.
Liever geen standaardappartement voor interieurarchitect Peter Ivens.© Jan Verlinde

Als je met een beperkte oppervlakte aan de slag gaat, wordt een groot stuk van het denkwerk bepaald door het vraagstuk: hoe haal je hier het maximum uit? Een belangrijke tip is om ruimtes open te werken, deuren te beperken en indien mogelijk te vervangen door een schuifwand. Deze kan twee ruimtes koppelen, zodat de kamers wel met elkaar communiceren via een grotere opening, maar ook afgesloten kunnen worden.

Het veelvuldig gebruikte hout in de woning versterkt de samenhang.
Het veelvuldig gebruikte hout in de woning versterkt de samenhang.© Jan Verlinde

Link ook functies en ruimte met elkaar. Mijn leefruimte en keuken vormen één open ruimte. Die link bekom je trouwens ook via een doordachte materiaalkeuze: voor de deuren, de wanden, het keukenblok, de ingebouwde kasten en nog wat details in het appartement gebruikte ik hetzelfde hout, samengestelde bamboe panelen, in combinatie met staal. Op die manier wordt de samenhorigheid extra versterkt. Compact verbouwen is ook durven ingrijpen. Creëer lange assen of doorzichten waar mogelijk en denk na over nieuwe bestemmingen. Zo verplaatsten we de inkom en werd de gang een badkamer.

Een must in een compacte woning: de schuifwand.
Een must in een compacte woning: de schuifwand.© Jan Verlinde

Verder moet wie klein woont, ontspullen. Beperk wat je stockeert en bewaar alleen wat je écht gebruikt. Het is eigenlijk heel simpel: denk compact, zoals op een boot.’

Tips

1. Breek ruimtes open door deuren te beperken en ze desnoods te vervangen door schuifwanden.

2. Durf in te grijpen en iets een nieuwe bestemming geven.

3. Link functie en ruimte met elkaar. Met de juiste materiaalkeuze creëer je een verbinding tussen beide.

Keuken en woonkamer vloeien in elkaar over.
Keuken en woonkamer vloeien in elkaar over.© Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content