Van Japanse volkskunst tot design

Het Parijse Musée du Quai Branly toont de invloed van Japanse volkskunst op design.

Japanners mogen dan de onfortuinlijke faam hebben alles wat westers is gemakkelijk te kopiÔren, voor design en architectuur liggen de kaarten anders. De westerse ontwerpers blijken enorm schatplichtig aan de Japanse kunst. Al toen de Amerikanen in het midden van de negentiende eeuw de Japanse grenzen onder militaire dwang opengooiden, werd het land van de rijzende zon door kunstenaars verafgood.

Zo ontstonden rond 1900 de art nouveau en wat later de art deco als een soort nabootsingen van de Japanse volkskunst. Ook de ontwerpers van het Bauhaus kopieerden, na de oorlog deden ontwerpers als Eames en Perriand hetzelfde.

Een stevige brok voor het Parijse Musée du Quai Branly, dat alles even op een rijtje zet met een tentoonstelling over Japanse volkskunst versus design.

Piet Swimberghe

L’esprit Mingei au Japon, tot 11 januari 2009 in het Musée du Quai Branly, Quai Branly 37, 75007 Paris. Op dinsdag, woensdag en zondag van 11 tot 19 uur, op andere dagen van 11 tot 21 uur, maandag gesloten. Toegang 7 euro. Info: +33 1 56 61 70 00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content