Val Saint Lambert geeft ontwerpers carte blanche

© Val Saint Lambert

Het Belgisch-Nederlandse designduo Studio Job mocht als eerste een reeks objecten voor het Belgische kristalmerk ontwerpen.

Sinds de overname door de familie Onclin zet Val Saint Lambert weer volle koers vooruit. Na de samenwerking met de Belgische designer Charles Kaisin en de opening van de flagshipstore in hartje Brussel presenteerde het Belgische kristalmerk op de Parijse meubelbeurs Maison & Objet de eerste objecten binnen zijn Carte Blanche-project.

Met Carte Blanche wil het Luikse bedrijf elk jaar een designer of designstudio de kans geven om een unieke minicollectie, die de limieten van de knowhow van het bedrijf uitdaagt, te vervaardigen. Het Belgisch-Nederlandse designduo Studio Job mocht als eerste de uitdaging aangaan.

De samenwerking met Job Smeets en Nynke Tynagel resulteerde in twee verschillende projecten. Een van de stukken, namelijk de ‘Piece for Peace’, maakte een aantal maanden deel uit van de tentoonstelling ‘Cabinet of Curiosities from Belgium for Europe’ in het bureau van Europees president Herman Van Rompuy. Op Maison & Objet was het stuk voor het eerst voor het grote publiek te zien.

40.000 euro

Het tweede luik van de samenwerking resulteerde in ‘Containers II’. Voor hun ontwerpen gebruikte Studio Job ongebruikte stukken uit de depots van Val Saint Lambert. Daardoor flirten de stukken met grenzen zoals functioneel en surreëel, hoge cultuur en lage cultuur en kunst en design.

Met hun 40.000 euro per stuk zijn de objecten alvast niet voor de gewone man bestemd. Maar blijkbaar is rapper Kanye West geïnteresseerd.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content