Vaas Boch Keramis Raymond Chevall.. ier

Raymond Chevallier © d

We kunnen deze kleurrijke vaas (Boch?) moeilijk thuiswijzen. Is het een waardevol stuk?

Boch Keramis Raymond Chevalier.

Deze kleurrijk late art deco vaas komt uit de atelier van Boch Kéramis te La Louvière. Dit bedrijf, actief sinds 1841 was lang dé producent van serviesgoed, maar ontwikkelde voor en vooral na de Eerste Wereldoorlog een interessante artistieke productie toen het atelier onder de leiding stond van de bekende Franse designer Charles Catteau. Ondertussen wordt de keramiek van Catteau internationaal gewaardeerd en denkt iedereen dat alles wat bij Boch Kéramis werd vervaardigd uit zijn schetsboek kwam. Dat is niet zo, want er waren ook andere getalenteerde ontwerpers actief bij Boch Kéramis.

Chevallier

Vermoedelijk is deze vaas ontworpen door Raymond Henri Chevallier. Raymond Chevallier werd in 1900 geboren in het Franse Auxerre en overleed in 1959 te Lille. Raymond Chevallier werkte onder meer in de faiencerie van Longwy en was al present op de beroemde Exposition des Arts Décoratifs in 1925 te Parijs. Daarna vinden we hem als directeur van het minder bekende, maar best interessante atelier van de Céramique de Bruxelles, tussen 1935 en 1937.

Keramis

In 1937 vinden we Chevallier dan als directeur van het atelier Kéramis. Hij is dus de opvolger van Catteau. Zijn ontwerpen zijn vrij exhuberant en kleurrijk. Hij was tot in 1954 actief bij Boch. Daarna ging hij nog even aan de slag bij de faiencerie van Orchies in Noord-Frankrijk. Deze vaas lijkt een stuk van Chevallier. Het is best een zeldzame vaas, goed voor een 150 euro.

Chevallier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content