Upcycling Festival Hasselt: de één zijn schroot is de ander zijn brood

© Pauline Poelmans

Tijdens het weekend van 19 tot 21 september vindt in Hasselt een heus Upcycling festival plaats. Experts uit de mode- en designwereld geven er uitleg, er wordt een expo georganiseerd en je kan ook zelf aan de slag tijdens een workshop.

Tijdens het weekend van 19 tot 21 september vindt in Hasselt een heus Upcycling festival plaats. Experts uit de mode- en designwereld geven er uitleg, er wordt een expo georganiseerd en je kan ook zelf aan de slag tijdens een workshop. ‘Afval is makkelijk te produceren, moeilijk te verzamelen en onmogelijk om kwijt te raken.’ schreef de Amerikaanse socioloog E. H. Volkart. Gelukkig is die idee van de overigens briljante denker voorbijgestreefd. Tegenwoordig moet recyclen zelfs opdonderen voor upcyclen, het opwaarderen van afval. Zo worden oude fietsen en afgedankte kledij tijdens het Hasseltse Upcycling Festival omgetoverd tot gloednieuwe producten.

Leve recyclerenHasselt is lang geen uitzondering in zijn duurzame praktijken. Zo loopt er in Groot-Brittannië de campagne ‘Love Your Tent’ tegen de weggooicultuur die er onder de festivalgaande jeugd heerst. Respect, reinheid en duurzaam materiaal zijn hun kernpunten. Geüpcycled meubilair is dan weer razend populair op sociale netwerksites. Op de foto’s die al miljoenen keren geliket en gedeeld werden, is te zien hoe defecte ladders omgebouwd werden tot boekenrekken, glazen flessen tot fancy lampenkappen, stukken oud gereedschap tot kapstokken en kromme fietswielen tot wandklokken.

Upcyclen in Hasselt
Dichter bij huis, meer bepaald in de Limburgse hoofdstad, staat het tweede ‘Upcycling Festival ECO WAS’ voor de deur. Het weekend van 19 tot 21 september belooft uiterst proper te worden dankzij de talrijke sprekers en nuttige workshops. Zo geven experts uit de mode- en designwereld toelichting over de praktische en economische voordelen van het upcyclen. Sorteren is dus troef. Ze verklappen tevens enkele creatieve manieren om gebruikte textielstoffen te bewerken of te upcyclen. Ook Carina Bischof, eigenares van de Upcycling Fashion Store Berlin, is van de partij.

Daarnaast pakt Creazi, een project van kringwinkel OKAZI, uit met een creatieve tentoonstelling en een workshop waarbij het ineen knutselen van de befaamde flagbags, draagtassen vervaardigd uit oude vlaggen, wordt aangeleerd. Met de gezellige ‘Upcycling fair’ is zondag het absolute hoogtepunt. Afspraak op het pittoreske Molenpoortplein en aan het Modemuseum. Verrassende shops, een pop-up-kringwinkel, de Hasseltse flagbag en expo’s over hergebruik van textiel, vormen de hoofdattracties van de fair.

Surf voor praktische info naar www.upcyclingfestival.org. (WV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content