Unieke veiling bij Christie’s, maar… is het aangeboden pistool wel authentiek?

© Christie's

Op 30 november veilt Christie’s in Parijs het pistool waarmee Paul Verlaine in 1873 zijn vriend Arthur Rimbaud beschoot, geschat op 50.000 à 70.000 euro. Maar nu is er een tweede pistool opgedoken waarvan de eigenaar meent dat hij het authentieke wapen bezit.

Er is dus een pistool teveel! Welk van beide wapens is het origineel? Een aantal wapenexperts zal zich snel over de echtheid moeten buigen. Het verhaal van de beroemdste aanslag uit de Franse literaire geschiedenis is natuurlijk goed bekend. Op 10 juli 1873 zou Paul Verlaine om 14 u zijn vriend Arthur Rimbaud hebben beschoten in een Brussels hotel. Hij had het wapen dezelfde morgen gekocht.

Het wapen, een Luikse Lefaucheux revolver, is op zich ‘gewoon’. Er zijn heel veel exemplaren van bekend en de doorsnee waarde van zo’n oude revolver ligt rond de 50 à 300 euro. Maar het wapen dat Verlaine hanteerde wordt op een 50.000 à 70.000 euro geschat.

Twee wapens

Nu zou een Waalse verzamelaar Christie’s hebben gecontacteerd met de bewering dat de Lefaucheux die hij 45 jaar geleden kocht bij een antiquair in Charleville-Mézières het authentieke wapen is. Dit zorgt voor wat twijfel. Wellicht kan onder meer het onderzoek van het proces verbaal dat destijds werd opgemaakt en waarop het serienummer wordt vermeld de zaak ophelderen. Ook het hele herkomstverhaal dient extra te worden onderzocht. Ondertussen stijgt de spanning onder de verzamelaars en wie weet duiken er nog kandidaat-wapens op…

De veiling gaat door op 30.11 bij Christie’s in Parijs, www.christies.com.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content