Unieke Antieke Automaat Calvados Pere Magloire

Antieke automaat © z

We vonden dit toestel op zolder en weten niet of het waardevol is. Weet u er iets meer over? Is dit een automaat of zo?

Unieke Antieke Automaat.

Wat een leuke vondst! Deze mooie automaat, deels van papier mâché zal uit het begin van de 20ste eeuw stammen en werd vermoedelijk gemaakt door een doehetzelver, want het mechanisme is behoorlijk eenvoudig. De maker gebruikte stukjes van een oude meccano! Wellicht stond dit stuk te pronk bij een drankhandelaar, want de pop maakt reclame voor een bekend Calvadosmerk, namelijk de Père Magloire. Het bedrijf is bekend en produceert nog steeds!

Duidelijk een reclame voor Calvados
Duidelijk een reclame voor Calvados© d

Het betreft dus een automaat die bewoog. De pop kon zelfs zijn wenkbrauwen optrekken! Het zou leuk zijn om dit curiosum te restaureren. De automaten hebben een hele voorgeschiedenis, want al in de oudheid bestonden ze. In Alexandrië werd er al een automaat gebouwd door werktuigkundige Heron. Maar de grote doorbraak kwam er met de torenklokken in de veertiende en vijftiende eeuw. Waarbij houten figuren, zoals Jack, Jacquemart en Jan, op de torens defileerden. Sommige van deze mechanismen bleven bewaard. Daaruit ontstonden in de zeventiende eeuw kleine modellen voor op tafel. In de 18de en vooral 19de eeuw werd de automaat een hype. Je had van alle soorten, van kraaiende vogels in kooien tot dansende beren. Je kunt er trouwens heel wat zien in het Musée des Automates in Falaise in de Calvados!

Het mechanisme
Het mechanisme© z

Wat is nu de waarde van deze automaat? Het is qua afwerking knutselwerk, geen topkwaliteit, maar de automaat heeft wel een waarde als reclamekunst. Laten we denken aan een 500 euro. Maar wie weet biedt producent Magloire er niet veel meer voor…..!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content