Trendy elektriciteitspaal

De trendy elektriciteitspalen van de Duitse architect Dietmar Koering zullen binnenkort een deel van IJsland van stroom voorzien.

In IJsland hebben ze genoeg van saaie elektriciteitspalen die de omgeving ontsieren. De trendy exemplaren van de Duitse architect Dietmar Koering zullen binnenkort de IJslandse bevolking voorzien van elektriciteit.

Elektriciteitsmaatschappij Landsnet en de IJslandse architectenassociatie schreven een designwedstrijd uit voor een eigentijdse interpretatie van de kleurloze pilaren. Het winnende ontwerp van Dietmar Koering bestaat uit asymmetrische pylonen met een hoogte variÔrend tussen 17 en 32 meter, afhankelijk van de locatie. De bovenlaag van het ontwerp is uitgerust met het ‘lotus-effect’, een water- en vuilafstotend mechanisme gebaseerd op de lotusbloem.

Voor het design liet de architect zich inspireren door de natuur en de menselijke evolutie. Volgens de evolutietheorie past elk organisme zich na verloop van tijd aan aan zijn omgeving. Koering volgde dit principe en tekende alle pilaren in functie van omgevingsfactoren zoals hoogte en beschikbare ruimte. Dankzij deze werkwijze krijgt het netwerk een unieke vorm, dat er in andere landen of gebieden compleet anders kan uitzien.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content