Trend: De Wunderkammer

© Taxidermy - by Thames & Hudson

Naar aanleiding van een superveiling bij Christie’s in Parijs van een fabuleuze collectie antiquiteiten pakt Knack Weekend op 2 oktober uit met een mooi Wunderkammerdossier. Want de rariteitencollecties zijn heel populair.

Naar aanleiding van een superveiling bij Christie’s in Parijs van een fabuleuze collectie antiquiteiten pakt ons blad op 2 oktober uit met een mooi Wunderkammerdossier. Want de rariteitencollecties zijn heel populair.
Op 16 oktober zal de internationale jetset zich in Parijs verdringen bij Christie’s voor de veiling van de rariteitencollectie van de Belgen Jacques en Galila Hollander die in de loop van een halve eeuw schitterende objecten bijeenbrachten, gevonden op vlooienmarkten en veilingen. Hun eclectische verzameling omvat zowel zilver, ivoor als bergkristal.

Arteficialia en taxidermie

Net als de vorstelijke collecties uit de Gouden Eeuw zochten ze zowel ‘arteficialia’, kunstwerken dus, als ‘naturalia’, zoals schedels en schelpen, als ‘scientifica’, wetenschappelijke objecten, en ‘exotica’, zoals opgezette dieren, taxidermie dus. Hun wunderkammercollectie wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro. “Vijf jaar geleden zouden van we deze collectie niet eens hebben geveild, omdat de belangstelling voor zo’n “cabinet de curiosité” op een laag pitje stond. Maar nu merken we een grote belangstelling voor ongewone objecten, zowel bij verzamelaars als jonge antiquairs,” aldus Lionel Gosset, de expert van Christie’s. J

e merkt het ook in de modieuze interieurbladen: kunstkamers vol souvenirs zijn in. Vooral creatieve lui, zoals couturiers, zijn er weg van. Dan denk je natuurlijk meteen aan de collectie van Yves Saint Laurent die enkele jaren geleden geveild werd. Terecht, want precies deze cultveiling zorgde voor een ommezwaai, een smaakbreuk. Men merkte opeens dat YSL en Pierre Bergé hun hele leven lang, wars van al het minimalistische gedoe en de conceptuele kunsthype, eclectisch hebben verzameld en woonden in een heerlijke chaos vol objecten en decoratie.

De Kunstkammertrend is een breuk met het minimalisme van de jaren ’90. In de Knack Weekend van 2 oktober wordt de trend uitgediept, verklaard en geïllustreerd met voorbeelden uit de design en een schitterend interieur van Jean-Philippe Demeyer.

Piet Swimberghe

Voor info: www.christies.com en Knack Weekend – Black Mode 02/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content