Topstukken artistieke keramiek tentoon in Mariemont

© M. Lechien

De prachtige collectie keramiek uit de ateliers van Boch-Kéramis wordt tentoongesteld in Mariemont.

Ooit het schitterende museum van Mariemont in het Waalse Morlanwelz bezocht? Moet je doen, zeker nu er een prachtige collectie keramiek wordt getoond uit de ateliers van Boch-Kéramis uit La Louvière.

Onder de ronkende titel van ‘De adem van Prometheus’ laat het museum 100 topstukken zien uit de ateliers van Kéramis, deels uit musea, deels uit privéverzamelingen. Het artistieke atelier Kéramis maakte deel uit van de faïencefabriek Boch te La Louvière.

Eind 19de eeuw werd dit atelier gesticht door Anna Boch, zelf een belangrijke kunstschilder die impressionistisch werkte. Anna Boch was ook bevriend met tal van kunstenaars die ze om wat extra te verdienen aan een baantje hielp in het atelier. Zo hebben Willy Finch en Octave Van Rysselberghe ooit nog potten bij Boch beschilderd in Delftse stijl.

Must

Later werd het artistieke atelier van de fabriek belangrijker, zeker toen het begin 20ste eeuw onder leiding kwam van de fransman Charles Catteau. Hij maakte er tijdens het Interbellum een van de toonaangevende ateliers van, waar prachtige art deco keramiek werd vervaardigd die nu in binnen- en buitenland wordt verzameld.

Het atelier bleef ook na de oorlog actief, wat minder bekend is. Toen werden er fraaie monochrome vazen vervaardigd die nu ook in trek zijn. Kortom, deze expo is een must voor alle keramiekliefhebbers.

Piet Swimberghe

De expo loopt tot 13 februari in het Museum van Mariemont.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content