Topprijzen voor antiquiteiten bij Sotheby’s

De bewering dat antiquiteiten minder in zijn dan vroeger, klopt wellicht niet helemaal. In de voorbije dagen werden topprijzen geboden voor een collectie art deco bij Sotheby’s in Parijs, weliswaar met een ronkende pedigree.

De bewering dat antiquiteiten minder in zijn dan vroeger, klopt wellicht niet helemaal. In de voorbije dagen werden topprijzen geboden voor een collectie art deco bij Sotheby’s in Parijs, weliswaar met een ronkende pedigree. Wie beweert dat er momenteel minder interesse is voor antiek, heeft het misschien verkeerd voor. In de voorbije dagen hamerde Sotheby’s in Parijs de collectie af van antiquair Félix Marcilhac die zich vooral toelegde op de fijnste kunst en meubels uit de art deco periode, het interbellum. Meer dan 600 kopers verdrongen zich om iets uit zijn collectie te verwerven.

De veiling was een succes, want met een totaalbedrag van 24,7 miljoen euro werd de schatting gewoon verdubbeld. Tal van records werden gebroken, onder meer voor meubels van Jean Michel Frank, Pierre Chareau, Jacques Majorelle en kunstwerken van Gustave Miklos. Daarvan lagen sommige prijzen al snel tussen de 400.000 en de 500.000 euro.

Grote delen van de collectie Marcilhac hadden een schitterende pedigree. Nogal wat objecten kwamen uit de collecties van Jacques Doucet, Marie-Laure de Noailles, Elsa Schiaparelli en Lanvin. Met een dergelijke provenance trek je natuurlijk heel rijke kopers aan die wat graag pronken met topstukken. Toch bewijst ook deze veiling de retour van de antiquiteiten in de interieurdecoratie. Een trend die zich nu nog beperkt tot de beau monde, maar zich over enkele jaren zal uitbreiden tot een veel ruimer publiek.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content