Tips om je huis op vijf minuten aan de kant te krijgen

© iStock

Een woning die steeds opgeruimd en bezoekklaar is: heel wat onder ons kunnen er alleen maar van dromen. Wij geven hier enkele tips om de harde realiteit aan te kunnen en je huis toch een beetje leefbaar te laten lijken wanneer onaangekondigd bezoek zich aandient.

“Hey, we zijn in je buurt, we springen gezellig even binnen voor koffie, daar over vijf minuten!” Laat ons het feit dat het verschrikkelijk onbeleefd is om jezelf zo aan mensen op te dringen even buiten beschouwing laten – je hebt immers geen tijd voor een discussie over personal space en de onzin van spontaniteit. Wat je wél nodig heb zijn tips om je woonst op die korte tijdspanne op orde te krijgen. Le voilà:

Neem een extra wasmand

Je kan natuurlijk ook je rommel in sneltempo in kasten of de oven beginnen proppen maar dan weet je achteraf nooit waar je wat gelaten hebt. Wanneer je een mooie rieten wasmand met deksel hebt gooi je daar snel rondslingerende vaat, post en andere prullaria in bij onaangekondigd bezoek. Zo bevindt je losse rommel zich maar op één plek en moet je achteraf niet gaan sprokkelen om erachter te komen dat je linkersportschoen verbannen werd tot de tupperwarelade. Niet vergeten die mand achteraf leeg te maken, of je kan de truc maar één keer toepassen.

Poets de drie T’s

Toilet, tafelbladen en televisie. Wanneer je een schoon toilet hebt, er geen kleverige niet thuis te brengen vlekken op je salontafel huizen en je televisie geen stofjasje heeft lijkt je huis al héél wat properder. Datzelfde geldt voor de vloer: allicht heb je geen tijd om met de stofzuiger rond te walsen maar met een grote borstel met zachte haren veeg je in een recordtempo heel wat viezigheid de terrasdeur uit.

Neem hen bij de neus

Spray (gemodereerd!) Mr Proper in de badkamer of een huisparfum in de woonkamer. Dit gaat geen onaangename geurtjes (hallo kattenbak!) verdoezelen – dus daar kan je het niet voor gebruiken, maar het werkt wel wonderen in een anders geurloze ruimte.

Chill

Ben jij al bij vrienden thuis geweest en heb je je geërgerd aan het spinnenweb achter de verwarming of de slordige stapel post voor de deur? Of je antwoord nu ja (hun huis is ook niet brandschoon dus voel je niet slecht) of nee (uiteraard niet, je had het te gezellig) is: weet dat het eigenlijk niets uitmaakt. Zolang je je gasten niet confronteert met een remspoor of naar huis stuurt met een jurk vol kattenhaar is er niets aan het handje.

Extra tip:

Voel je je desondanks ongemakkelijk bij een rommelige woonst en ben je ervan overtuigd van “a clean house is a clean mind”? Maak een poetsplaylist en verplicht jezelf om iedere dag gedurende één liedje op te ruimen of te poetsen. Het lijkt niet veel, maar kleine beetjes maken één groot en bovendien zijn korte klusjes minder indrukwekkend dan meteen een hele dag een gigantische mesthoop te moeten omspitten. Graag gedaan!

(KS)

Partner Content