Tik een echte ‘Man Ray’ op de kop tijdens grote veiling

© Sotheby's

In Parijs wordt een uitzonderlijke collectie foto’s, documenten en schilderijen van de man geveild bij Sotheby’s.

In Parijs wordt een uitzonderlijke collectie foto’s, documenten en schilderijen van de man geveild bij Sotheby’s.

Nu staat Man Ray ietwat in de schaduw van Andy Warhol, maar ooit was het anders en was hij dé beroemde Amerikaanse avant-gardekunstenaar. Maar fotografen blijven -terecht- dwepen met de werken van Man Ray. Op de veiling in Parijs worden zowel films, foto’s, juwelen als tekeningen en schilderijen aangeboden, in totaal meer dan 300 loten. Daar zitten iconische werken tussen, zoals portretten van Juliette Gréco, Yves Montand Ava Garner en Catherine Deneuve. Maar ook enkele prachtige humoristisch getinte stillevens.

De werken komen trouwens uit zijn woning en behoren toe aan de Man Ray Trust die destijds opgericht werd door zijn vrouw, Juliet Man Ray. Een deel van haar collectie werd destijds geschonken aan het Parijse Pompidoucentrum.

Fotograaf, later schilderMisschien dat je als nouveau-riche-kunstverzamelaar meer indruk maakt met een werkje van Warhol, dan met iets van Man Ray. Maar de echte kunstconnaisseur zou Ray beslist hoger waarderen. Man Ray (1890 – 1976) maakte zijn eerste foto’s in 1918 en verbleef toen samen met zijn kompaan Marcel Duchamp in New York. Man Ray werd zowat het boegbeeld van de Amerikaanse avant-garde en ontpopte zich tot een van de tenoren van het Dadaïsme. In de jaren ’20 trok hij naar Parijs dat toen het kloppende hart was van de culturele wereld. Daar werd hij, samen met Jean Arp, Max Ernst, Joan Miro en Picasso, een van de sleutelfiguren van het Surrealisme. In die tijd maakte hij als fotograaf schitterende portretten van James Joyce, Gertrude Stein en Jean Cocteau. Net voor de oorlog trok hij terug naar de States en ging ondermeer juwelen maken. Na de oorlog ontpopte hij zich tot schilder.

De collectie wordt geveild op 15 november bij Sotheby’s Parijs (www.sothebys.com).

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content