Thonet-feest bij Pot in Axel

© -

Ben je een Bauhausfreak en zit je graag te wiebelen op van de ‘achterpootloze stoel’ van Thonet? Dan neem je nu vrijdag vrij, want in de namiddag kan je naar een speciaal Thonetevent bij Pot in Axel, waar gereputeerde sprekers het over de Freischinger zullen hebben.

Duitsers noemen de achterpootloze stoel die in 1926 door de vermaarde Nederlandse architect-designer werd ontworpen de Freischwinger. Precies omdat deze stoel al sinds 1931 in productie is bij Thonet, organiseert de fabrikant er een event rond met een lunch en voordrachten. Wie komt er spreken? Niemand minder dan nazaat Philipp Thonet, Stef Jacobs en designer Karel Boonzaaijer. Dat wordt zeker interessant, want ze zullen het hebben over Stam en het Bauhaus.

Het laatste woord over de achterpootloze stoel werd immers nog niet geschreven. Zo zou Nederlander Mart Stam (1899 – 1986) het eerste ontwerp voor die stoel tijdens een feestje, in 1926 op de achterkant van de huwelijksaankondiging van kunstschilder Willi Baumeister, hebben geschetst. Dat deed hij wel in het bijzijn van de evenzo bekende architect Ludwig Mies van der Rohe. Het verhaal wil dat van der Rohe stiekem gespiekt heeft en de achterpootloze stoel ook op zijn naam wilde zetten. Feit is dat zowel Stam als Mies in 1927 uitpakten met eigenlijk dezelfde stoel zonder achterpoten. Dit leidde tot heel wat discussies omtrent het auteurschap. Stam lijkt de echte vader van de stoel. Stam was trouwens ook de auteur van de beroemde Van Nellefabriek in Rotterdam, een parel van de Bauhausarchitectuur die je nog steeds bewonderen kan. Er is dus stof over voor een interessante namiddag onder specialisten.

Vrijdag 25 september, vanaf 12u30 tot 17u (lezingen vanaf 13u30) kunt u voor een lunch en de lezingen (gratis) terecht bij Pot in Axel. Het aantal plaatsen in beperkt en inschrijven kan via dave.vlegels@pot.nl .

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content