Terug aan het werk: bureau-ideeën voor jong en oud

De werkplek van Instagram-ondernemer Betty Kafouni. © Foto Mr.frank
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Gebrek aan inspiratie voor je woning of nood aan wat decodagdromen? Knack Weekend dook in de archieven en verzamelde een resem interieurparels. Deze week: zes bureaus waar geen leeftijd op plakt.

Zweven in de living

Een jaar geleden lanceerde decorontwerper Betty Kafouni een bedrijfje: ze koopt en verkoopt vintage meubelen via haar Instagrampagina La Kasbah (@la_kasbah_bxl). Ze gebruikt haar woning als experimenteerruimte en uitstalraam voor haar virtuele boetiek. En haar werkplek die staat gewoon in de woonkamer. Het zwevende bureau werd op maat gemaakt wist ze aan Fanny Bouvry te vertellen.

Studeren in het Ritz

De interieurdesigners van dienst, Stéphan Bidoux en Julien Villeneuve, creëerden een soberdere en modernere versie van de traditionele Haussmannstijl. Zo kwamen ze tegemoet aan de wensen van de klant, die duidelijk had gemaakt dat ze die typisch Parijse sfeer zocht. Het was niet de enige eis van de eigenares. “Ik wilde een slaapkamer naar het voorbeeld van die in het Parijse Ritz vóór de renovatie,” legde ze uit aan Ian Phillips, “die waren extreem knus en gezellig, met dikke tapijten.” Dit bureautje maakt deel van haar uiteindelijke mastersuite waar zachte, neutrale tinten de toon zetten.

Parijse klasse van Stéphan Bidoux en Julien Villeneuve.
Parijse klasse van Stéphan Bidoux en Julien Villeneuve. © Foto Stephan Julliard
Tegen de sterren op

Kenneth Ramaekers, ex-directeur van het Hasseltse Modemuseum, is even gek op Paul Smith als op Verner Panton. Zijn woning in Hasselt popt van de Space Age-topstukken, tot in de kinderkamer. In de slaapkamer van zijn dochter staat een zeldzaam bureau uit 1969 van Vittorio Introini voor Saporiti. “Er zijn er maar tweehonderd van gemaakt. Ik kocht dit exemplaar bij een man in Turnhout die het verkocht als ‘Panton’. Het meubel moest plaatsmaken, omdat daar de opnames begonnen voor het tv-programma Mijn Restaurant,” wist hij aan Thijs Demeulemeester te vertellen.

Het bureau van dochterlief bij Kenneth Ramaekers, ex-directeur van het Hasseltse Modemuseum en Space Age verzamelaar.
Het bureau van dochterlief bij Kenneth Ramaekers, ex-directeur van het Hasseltse Modemuseum en Space Age verzamelaar.
Duidelijke interesse

Waar val je voor wanneer je met je gezin na meer dan twintig jaar op het water naar een bakstenen woning verhuist? Vroeg Klaar Wauters zich af toen ze ging binnenkijken bij binnenvaartschippers Tinne en Geoffrey. Ze zochten en vonden licht, warmte, rust en een streepje water in een karakteristieke villa in Brasschaat die Elke Van Goel van Tenarchitects voor hen verbouwde. Daar spotten we deze kinderkamer. Zou er een ambitieuze wetenschapper/wetenschapster daar iedere avond achter de boeken kruipen?

Een kinderkamer bij binnenvaartschippers Tinne en Geoffrey.
Een kinderkamer bij binnenvaartschippers Tinne en Geoffrey. © Foto Cafeine
Met de tuin in huis

Als je in een sixties bungalow woont met een tuin dat zowel achteraan, als links én rechts naadloos in een weelderig stuk natuurgebied, dan geef je de natuur de hoofdrol. Daar bestond geen discussie over, vertrouwde architecte Stephanie Eeckhaut toe aan Klaar Wauters. De woning moest rust, sereniteit en kalmte uitstralen zodat alle aandacht maximaal naar de natuurshow rond de woning kon gaan. Maar wanneer ze aan het werk gaat in haar thuiskantoor kan ze evengoed van de sereniteit genieten.

De home office van architecte Stephanie Eeckhaut.
De home office van architecte Stephanie Eeckhaut. © Foto Jan Verlinde
Brainstormen met Demeulemeester

Klaar Wauters ging binnenkijken bij Dimitri Jeurissen, medeoprichter van Base Design, een Brussels ontwerpbureau met vestigingen in New York, Genève en Melbourne. Hij woont samen met zijn vrouw, singer-songwriter Jeanna Criscitiello, en zijn drie kinderen in Vorst. Op de vraag naar favoriete plekken antwoordt hij prompt “Mijn bureau”. We zien er onder andere een houten toonbank uit de stoffenwinkel van zijn grootvader en een lange, elegante werktafel waar talloze ideeën ontstonden voor klanten van Base Design. Het is een ontwerp van Ann Demeulemeester voor Bulo,

Aan het werk bij Dimitri Jeurissen, medeoprichter van Base Design.
Aan het werk bij Dimitri Jeurissen, medeoprichter van Base Design. © Foto Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content