Stukje Italiaanse renaissance onder de hamer in Lummen

Tondo van Della Robbia © d

We organiseren op zondag 19 juni een kunstveiling voor het goede doel: Nepal. En hadden graag dit stukje keramiek geveild, maar heeft het enige waarde? Weet u er iets meer over? Italiaans?

Een tondo van della Robbia!

Deze medaillon, noemen we een tondo (85 cm diam), gaat terug op de majolicaproductie van het vermaarde atelier della Robbia uit Toscane. Wie Firenze bezoekt heeft wellicht al dit soort keramiek gezien uit het atelier della Robbia. Centrale figuur van het atelier was keramist Andrea della Robbia, neef van de vermaarde beeldhouwer Luca della Robbia. Andrea della Robbia (1435 – 1525) startte een belangrijk atelier op, gespecialiseerd in architecturale keramiek. Er werden heel wat van deze reliëfs vervaardigd, niet zelden rond, tondi dus. Het atelier werkte heel lang en werd door zijn nakomelingen voortgezet. In de Brugse Sint-Jacobskerk kan je trouwens een originele tondo, gelijkaardig (!), bewonderen die destijds, eind 15de eeuw, geschonken werd door niemand minder dan Tommaso Portinari.

Toen het toerisme eind 19de eeuw ook in Toscane opgang maakte, en ook de neostijlen furore maakten, gooiden zich enkele keramiekateliers uit Toscane, zoals Agresti en Cantagalli, zich op de keramiek à la della Robbia. Ze produceerden ook dgl. tondi voor de toeristische markt. Dit is zo’n exemplaar, maar blijkbaar wel van mooie kwaliteit. Het is dus zeker een interessant stuk om te veilen, goed voor een 600 euro.

Nepal.

Om de Nepalese slachtoffers van de aardbeving te helpen wordt er dus een kunstveiling georganiseerd in Lummen, op zondag 19 juni om 16u in het Oosterhof. Wie belangstelling heeft vindt meer info op: www.medora.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content