Stedelijke sieraden

Twee stenen bollen die omgetoverd worden tot gigantische parels van oorringen. Liesbet Bussche creëert juwelen voor de stad.

Twee stenen bollen die omgetoverd worden tot gigantische parels van oorringen. Twee huizen die, net als een verliefd stel, elk de helft van een hartje dragen. Weer een ander huis draagt zijn naam aan een kettinkje voor de deur. Liesbet Bussche creëert juwelen voor de stad.

De juwelenontwerpster creëerde haar ‘Stedelijke Sieraden’ voor een specifieke plaats in Amsterdam. Daar studeerde de Belgische namelijk juweelontwerp aan de Gerrit Rietveld-Academie. “Om die specifieke plaatsen te vinden heb ik soms urenlang door de stad gefietst.”

Van die juwelen en hun specifieke locatie maakte ze posters, die ze overal verspreidde. “Van die posters worden dan weer foto’s gemaakt. En zo creëer je laag na laag, waardoor mensen vast ergens iets nieuw in de stad opmerken.”

Stad anders beleven
De juwelen zijn dan wel voor een specifieke plaats gemaakt, toch blijven ze erg herkenbaar. Het gaat dan ook om een soort archetypes zoals een naamplaatje, een gebroken hartje of pareloorbellen.

Inspiratie haalde de ontwerpster in haar thesis ‘Zo ik ben een stadsmens?’. Daarin onderzocht ze wat een stad tot stad maakt. “Met mijn juwelen wil ik onderzoeken hoe een stad zich gedraagt. En hoe mensen zich in een stad gedragen. Ik wil ervoor proberen zorgen dat ze de stad anders gaan beleven, zodat ze misschien zelf nieuwe sieraden ontdekken in de stad.”

In Galerie Sofie Lachaert loopt tot 8 november de tentoonstelling ‘What’s new?’ met onder andere werk van Liesbet Bussche.

Elien Haentjens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content