Souvenirs van Marie-Antoinette te koop

© Christies

De Franse koningin Marie-Antoinette blijft tot de verbeelding spreken. Zo zelfs dat Christie’s in Parijs op 3 november “la Collection Marie-Antoinette” veilt, een mooie verzameling oudheden die rechtstreeks of onrechtstreeks met deze voorname dame te maken hebben.

De veiling op zich is al iets bijzonders, omdat de veiling duidt op een trendbreuk die er voorzichtig lijkt aan te komen. Zoals iedereen weet die met de antiekhandel te maken heeft, heeft de negotie in oudheden het moeilijker dan vroeger. De belangstelling van wie goed in de slappe was zit gaat uit naar moderne of hedendaagse kunst en designinterieurs. Maar deze hype werd ondertussen zo populair dat ook de middenklasse zich op deze markt waagt. Gevolg? Excentriekelingen beginnen zich weer te interesseren voor antiek, dus ook voor de royale Franse stijl uit de 18de en 19de eeuw.

Dit merk je in dit Napoleonjaar ook trouwens aan een revival van de empirestijl. Met deze veiling tast Christie’s dus opnieuw de markt af. Marie-Antoinette is natuurlijk een naam waar je mee uitpakken kunt. Ook buiten Europa is Marie-Antoinette een klinkende naam, iedereen die het zich even kan permitteren wil wel een souvenir van haar.

Wat wordt er geveild?

Souvenirs van Marie-Antoinette te koop
© Christies

In totaal gaat het om 120 loten. Lang niet alles heeft ze zelf van dichtbij gezien. Maar veel stukken komen uit haar directe omgeving of werden vervaardigd door de kunstenaars die ze op prijs stelde en voor haar hebben gewerkt. In de catalogus ontdek je namen als Vigée-Lebrun, Quentin de la Tour, en Thomire.

Een van de toppers wordt een grote bundel met de plannen van haar illustere landgoed, le Petit Trianon, ontworpen door Richard Mique en Claude-Louis du Châtelet. Deze prachtige plannen, fraai ingekleurd, zijn unica en worden geschat op een 200.000 à 300.000 euro. Voor wat originele plannen van Le Corbusier hoest je wellicht meer op… (PSW)

Wie belangstelling heeft houdt de site van Christie’s in het oog en reist op 29, 30 of 31 oktober, of 2 november naar Parijs (9 Av. Matignon) voor de expo van de goederen. De veiling zelf gaat door op 3 november om 15u. www.christies.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content