Snøhetta steekt Times Square in nieuw kleedje

Zoals overal ter wereld wordt ook op Times Square de auto stilaan verbannen.

Amerikanen zijn verzot op hun auto en Broadway is zowat dé verkeersader van New York. Toch moet ook daar Koning auto langzaamaan plaats maken voor the new kings and queens in town: voetgangers en fietsers.

Specialist in het omvormen van steden tot een voetganger- en fietsvriendelijke omgeving is Jan Gehl. Zijn thuisstad Kopenhagen vormt als het ware zijn visitekaartje: nergens anders ter wereld gebruiken zoveel mensen de fiets. Hij trekt dan ook de wereld rond om advies te geven en zijn blijde boodschap te verkondigen.

Aan de hand van zijn speciaal ontwikkelde The Public Space/Public Life-methode nam hij samen met zijn bureau Gehl Architects de Big Apple onder de loep. Dat resulteerde in een strategische visie om het voetgangersleven in en om Broadway te verbeteren. Om zijn woorden meteen in daden om te zetten werden al enkele kleine pilootprojecten langs Broadway, op Times Square en in Madison Square Park opgezet.

Abstracte rivier

Zoals overal stonden ook de New Yorkers in eerste instantie vrij sceptisch ten opzichte van de plannen. Times Square zou zijn chaotische energie verliezen, New York volgens sommigen zelfs zijn ziel. Maar de voorbije jaren sloeg New York – net als Kopenhagen, Londen en Melbourne – het pad van een groenere stad in. En met succes: de voorbije jaren opende Summer Streets, een autovrije route tussen Brooklyn Bridge en Central Park. Ook is het aantal fietsers intussen meer dan verdubbeld.

Om Times Square definitief in een voetgangervriendelijk kleedje te steken schreef New York een wedstrijd uit. Een team onder leiding van het Noorse architectenbureau Snøhetta, dat wereldfaam verwierf met zijn ontwerp van de opera in Oslo, heeft de wedstrijd gewonnen. Verder maken ook het Londense kantoor Billings Jackson Design, Weidlinger Associates, WXY Architecture and Design, Mathews Nielsen en Bexel deel uit van het team.

De werken om de voetgangerszones te verbeteren en om het plein geschikter te maken voor evenementen gaan in 2012 van start. Intussen palmt Milly Dilworth met haar kunstwerk ‘Cool Water, Hot Island’, dat een abstracte rivier verbeeldt, Times Square in.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content