Smaakvol snuisteren: acht unieke museumshops wereldwijd

Main Shop V&A © Ed Reeve / Friend and Company
Merel Thiers Medewerker Knack Weekend 

Sommige museumshops hebben een uitmuntende selectie van unieke hebbedingen. Ontdek acht bijzondere museumshops waar je meer vindt dan sleutelhangers en magneten.

Victoria and Albert Museum, Londen

Het Victoria and Albert Museum in Londen is wereldberoemd voor zijn immense mode- en designcollectie, die wel vijfduizend jaar aan menselijke creativiteit overspant. Architectenbureau Friend and Company ontwierp in 2018 een museumshop die daar niet voor moet onderdoen. In de open paviljoenen van sparrenhout, glas en staal, vind je kunstige objecten en prints geïnspireerd op lopende tentoonstellingen. Je bladert er door prachtige boeken over de grote modehuizen en bewondert exclusieve V&A-juwelen, keramiek, tassen en kleding van opkomend modetalent.

Meer info: vam.ac.uk/shop/

Main Shop V&A
Main Shop V&A© Ed Reeve / Friend and Company

National Museum of Qatar, Qatar

De organische architectuur van de museumshops in het Nationaal museum van Qatar werd gebaseerd op de bekende Dahl Al Misfir of de ‘Cave of Light’. In werkelijkheid zijn deze indrukwekkende, grotachtige wanden van architect Koichi Takada gemaakt uit tienduizenden houten latjes. Het museum werkt samen met lokale kunstenaars en ontwerpers voor hun exclusieve collectie van stijlvolle geschenken, geïnspireerd door kunst en de cultuur van Qatar.

Museumshop National Museum of Qatar
Museumshop National Museum of Qatar© ERCO

Meer info: qm.org.qa/en/visit/shops/

Louisiana Museum of Modern Art, Kopenhagen

Na een bezoek aan de museumshop van het Louisiana Museum of Modern Art wandel je niet buiten met een kitsch sleutelhanger, maar met hoogstaand Scandinavisch design. Je vindt er trendy keramiek, kwalitatief speelgoed, kleding van Deense ontwerpers en zelfs meubelen ontworpen in samenwerking met Ferm LIVING. De museumwinkel werd in 2016 uitgeroepen tot de beste ter wereld door de Leading Cultural Destination Awards. Ze prezen het inspirerende interieur en het assortiment ‘dat het coole en gezellige van Scandinavië combineert’.

Meer info louisiana.dk/en/museum/louisiana-butik/ / webshop: butik.louisiana.dk/

Louisiana Museumshop
Louisiana Museumshop© Visit Northsealand

Middelheim museum, Antwerpen

Een bezoek aan de shop van het Middelheim museum in Antwerpen is alleen al de moeite omwille van het bijzondere interieurontwerp door architectenbureau aNNo. Multiplex planken werden samengebonden met infoposters en affiches van Antwerpse culturele evenementen. Die stapelbare blokken ondersteunen nu de toog en planken in de winkel, van vloer tot plafond. Kunstliefhebbers vinden in de museumshop boeken en artsy objecten, maar ook honing uit de bijenkasten in het park en duurzame producten zoals upcycled tassen gemaakt uit een kunstwerk van Anne-Mie Van Kerckhoven. Voor de kinderen zijn er leuke doe-boeken met allerlei creatieve activiteiten.

Meer info: middelheimmuseum.be/nl/content/museumshop

Museumshop Middelheim kasteel
Museumshop Middelheim kasteel© Ans Brys / Middelheim Museum

Walker Art Center, Minneapolis

De Walker Shop is een geslaagde weerspiegeling van het bijhorende museum voor hedendaagse kunst, Walker Art Center. De museumwinkel schijnt een uitstekende collectie koffietafelboeken aan te bieden, naast een gevarieerde collectie aan sieraden, leuke cadeaus voor kinderen, design keukengerei (met allerlei stuks van eeuwige favoriet Alessi), interieuritems en artsy objecten van kunstenaars uit Minnesota. Vlij je neer in de gezellige zithoek om in een boek te bladeren terwijl je uitblaast van een intens museumbezoek.

Meer info / webshop: shop.walkerart.org/

Walker Shop
Walker Shop© Walker Shop on Facebook

Musée Picasso, Parijs

In het Picasso Museum in Parijs vind je een museumshop die alle obligatoire Picasso-souvenirs verkoopt, maar spaar liever je centen voor de Librarie Boutique wat verderop Rue de Thorigny. Deze gezellige concept store bevindt zich in een typisch Parijs’ appartement met hoge witte muren en houten vloeren. De drie smaakvolle ruimtes zijn volgestouwd met alles wat Picasso ademt: een fijne selectie aan boeken en magazines, interieurobjecten, keukengerei, schrijfgerief, speelgoed…En natuurlijk alles met matrozenstreepjes, een grote gemene deler wanneer we denken aan Parijs of aan de kunstenaar.

Meer info / webshop: boutiquesdemusees.fr/fr/boutique/musees/musee-national-picasso-paris/

Librarie-boutique Picasso
Librarie-boutique Picasso© Yann Audino / Musée National Picasso-Paris

Museum of Arts and Design, New York

Aan het Museum of Arts and Design (MAD) in New York hangt een voortreffelijke museumwinkel vast. ‘The store at MAD’ wil een brug slaan tussen hun bezoekers en hun kunstenaars door het aanbieden van een gevarieerde selectie handgemaakte items. Het middelpunt van de winkel is de exclusieve collectie juwelen in samenwerking met ambachtelijke juweliers. Je vindt er ook handgemaakte tassen, sjaals, tafelgerei, schrijfgerief en allerlei verrassende interieurobjecten.

Meer info / webshop: thestore.madmuseum.org/

The Store Museum of Art and Design
The Store Museum of Art and Design© The Store at Mad

Miho Museum, Kyoto

In de drie museumshops van het Miho Museum in Kyoto vind je allerlei schatten, geïnspireerd door de collecties Japanse kunst en oude kunst uit landen als Egypte, China en Griekenland. Het museum werd ontworpen door architect I.M. Pei, die eerder al het Louvre onder handen nam. Je snuistert in de warme houten shopinterieurs tussen kunst- en architectuurboeken, Japans aardewerk, glaswerk en zelfs flessen van de eigen Miho Museum wijn.

Meer info: miho.jp/en/shop/

Miho Museum Shop
Miho Museum Shop© Miho Museum

Partner Content