Site Waalse Krook krijgt bibliotheek van de toekomst

Het tijdelijke vennootschap RCR Arquitectes en Coussee & Goris heeft de ontwerpwedstrijd aan de Waalse Krook gewonnen.

Al jaren doet de site van de Waalse Krook in hartje Gent heel wat stof opwaaien. Met de aanstelling van het tijdelijke architectenvennootschap RCR Arquitectes en Coussée & Goris komt er licht aan het einde van de tunnel.

Met hun bibliotheek van de toekomst heeft het Spaans-Gentse team de ontwerpwedstrijd voor de Waalse Krook gewonnen. Naast een bibliotheek biedt die nieuwbouw plaats aan een centrum voor Nieuwe Media. In het oude Wintercircus Mahy, dat eigendom is van AG Stadsontwikkelingsbedrijf en gerenoveerd wordt door SOB, komen een aantal partners die actief zijn op het vlak van onderzoek, participatie en kenniseconomie.

De site is opgedeeld in drie blokken. Op het deel tussen de Waalse Krook en de Korianderstraat zal het nieuwe multifunctionele gebouw verrijzen. Bezoekers moeten in het zeshoekige complex niet alleen boeken kunnen ontlenen, maar ze moeten er elkaar ook kunnen ontmoeten en gewoon een boek kunnen lezen. Het ontwerp wil dan ook vooral open en laagdrempelig zijn.

Open Oproep

Het terrein van 40.000 m2 ligt in het Gentse Zuid-kwartier. Het grenst onder andere aan de Lammerstraat, de Walpoortstraat, de Sint-Pietersnieuwstraat, de Ketelvaart en de Nederschelde. Om de site beter te ontsluiten komen er twee nieuwe bruggen voor voetgangers en fietsers. Die zullen de site verbinden met de Kuiperskaai en het François Laurentplein.

Het project is via een zogenaamde Open Oproep internationaal bekend gemaakt. Honderd gerenommeerde ontwerpers uit binnen- en buitenland schreven in. Daarvan mochten vijf teams een masterplan uitwerken. Het tijdelijke vennootschap RCR Arquitectes en Coussée & Goris kwam als winnaar uit de bus.

Eerste steen

Volgens de jury betekent dit atypische concept een “vernieuwende architecturale approach van de belichaming van de bibliotheek als maatschappelijk begrip. Het concept weet dan ook de correcte atmosfeer te creëren die de Gentse bibliotheek wil oproepen: sereen, rustig, respectvol en toch maximaal uitnodigend tot ontmoeten.”

De eerste steenlegging vindt plaats in 2012. In 2015 moet het gebouw officieel de deuren openen. In totaal kost het project zo’n 64,5 miljoen euro. De stad Gent komt tussen voor 14,5 miljoen euro, de provincie Oost-Vlaanderen voor 10 miljoen en de Vlaamse overheid voor 25 miljoen. De Universiteit Gent en IBBT dragen elk 7,5 miljoen bij.

Elien Haentjens

Wie alvast kennis wil maken met het winnende ontwerp en de andere vier voorstellen voor de Waalse Krook, kan vanaf zaterdag 3 juli tot en met maandag 26 juli terecht in de Achilles Muschezaal van de hoofdbibliotheek op het Gentse Zuid.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content