Sierlijke barokkandelaar van 300 jaar oud

barokstijl © d

Heeft dit bronzen kandelaartje grote waarde. In welke stijl werd het gemaakt en waar komt het vandaan?

Barokkandelaar.

Bij dit soort balusters (de bolle vormen van de stam) moet je meteen denken aan de barokstijl die bij ons bloeide van ongeveer 1640 tot 1730 en daarna voortevolueerde naar de rococostijl (die eigenlijk heel late barok is). Maar denk nu niet dat de toegepaste kunsten niet sterk evolueerden tussen 1640 en 1730, alsof er toen slechts een enkele stijl was die domineerde. De barok evolueerde zeker en zag er rond 1640 nog best renaissancistisch uit.

Lodewijk XIV

Vanaf 1680, onder invloed van de culturele dominantie van Frankrijk, ging de Lodewijk XIV-stijl overheersen, bijna in heel Europa. Interessant om weten is dat dit ook gelinkt mag worden aan een politiek feit! Door de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 werden bijna alle Franse protestanten het land uitgewezen. Dit zorgde voor een enorme verspreiding van de Franse stijl en cultuur, want ook ontwerpers als Daniël Marot, weken uit. Deze kandelaar is nog van voor die Franse invloed echt tastbaar werd. Maar denk nu ook niet dat die stijlen zich meteen helemaal hebben doorgezet. Deze kandelaar kan bijvoorbeeld van rond 1690 – 1700 zijn, maar qua vorm teruggaan op oudere modellen. Destijds waren de stijltrends langzamer. Tegenwoordig worden ze door de consumptiecultuur extra opgefokt om de mensen snel tot nieuwe aankopen aan te zetten. In die tijd ging het trager. En hou er ook rekening mee dat bijvoorbeeld een bronsgieter meestal zijn oude modellen, niet zelden van z’n voorouders, door bleef gebruiken. Dat wil zeggen dat je net zo goed zo’n kandelaar kunt vinden vervaardigd in 1680 als in 1710.

Vlaams.

Nog dit: het is een Vlaamse kandelaar. Maar de kandelaar kan net zo goed Vlaams als Waals zijn…. Met Vlaams bedoelen we eigenlijk de Zuidelijke-Nederlanden of België. De waarde van deze mooie antieke kandelaar ligt rond de 125 euro. Het is trouwens het ogenblik om dit soort antiquiteiten te verwerven, want momenteel zijn ze minder prijzig. Maar het gaat natuurlijk niet steeds om de geldelijke waarde, zo’n kandelaar is ook gewoon een ‘schoon’ object met een sierlijke en functonele vorm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content