Sierlijk Waals glas uit de fifties

verreries de Boussu © z

we hebben een glazen servies;op enkele glazen zit nog een etiket gekleefd, vandaar weten we dat het glazen zijn van verreries de Boussu.

We vinden de glazen mooi, ze zijn wel heel delicaat. Tot onze verwondering vinden we bijna niets op het internet ivm verrerie de Boussu. De fabriek zou gesloten zijn tijdens de jaren 80?

We sturen hierbij enkele foto’s van de champagne glazen.

Kunt u ons aan meer informatie/links over deze verrerie helpen? Uit welke periode zouden deze glazen komen?

Alvast onze dank,

Christelle Deroose

Glas uit de Borinage

Als we het over antieke drinkglazen hebben denken we altijd eerst aan de fabrieken van Val Saint-Lamert in het Luikse, maar ook op tal van andere plaatsen werd er schitterend tafelglas geproduceerd in Wallonië. Ook in de omgeving van Charleroi waren er heel wat glasateliers actief. Wat ook voor de hand lag, gezien ook de Borinage een steenkoolstreek was en je deze brandstof nodig hebt voor de glasproductie. Het is leuk dat de etiketten nog op deze glazen plakken: behoudt ze!!! Deze glazen komen uit de ateliers van de Verreries de Boussu. Het glasatelier werd al in 1837 opgestart in Boussu en was actief tot in 1989! het bedrijf produceerde enorme hoeveelheden tafelglas dat grotendeels werd uitgevoerd. Deze champagneglazen ogen nogal ‘fiftis’ en zijn best mooi. De waarde ligt niet echt hoog, zo’n 4 à 6 euro per glas, maar het gaat toch altijd een beetje om wat vaderlandse pronk. Bijhouden dus!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content