Shortlist voor James Dyson Award is bekend
Uit 640 projecten uit 18 landen werden er 20 geselecteerd voor de internationale shortlist van de James Dyson Award. Op 7 november wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. De opdracht luidde: vind iets uit dat een probleem oplost.
Uit 640 projecten uit 18 landen werden er 20 geselecteerd voor de internationale shortlist van de James Dyson Award. Op 7 november wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. De opdracht luidde: vind iets uit dat een probleem oplost.
De James Dyson Award wil jonge designers aanmoedigen om uitvindingen te doen die problemen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Zo vond de Antwerpse studente Manon Vercammen, de Belgische laureate van de wedstrijd, een microchirurgisch instrument uit dat het midden houdt tussen een schaar en een pincet. Ze doopte haar uitvinding de Neurobi. Manon werd helaas niet geselecteerd voor de shortlist.
De James Dyson Award wordt georganiseerd door de James Dyson Foundation, een liefdadigheidsinstelling die educatie op gebied van design, technologie en ingenieurs steunt en zich achter medische research en lokale gemeenschapsprojecten schaart. De stichting werkt samen met scholen en universiteiten wereldwijd. Hun wedstrijd wil internationale designstudenten uitdagen om iets te ontwerpen dat een probleem oplost. De winnaar mag 30.000 pond mee naar huis nemen.
Wij belichten enkele leuke projecten van de shortlist:
BioWool, UK
Dan McLoughlin uit het Verenigd Koninkrijk vond een ecologisch verantwoorde oplossing voor wol die wordt weggegooid. De wol die anders op de vuilnisbelt belandt, wordt door hem gebruikt om een biologisch afbreekbaar, vuurvast polymeer te maken. Dat kan in verschillende vormen worden gegoten, zoals bijvoorbeeld een reiskoffer. De buitenkant is hard als plastiek en de binnenkant zacht als vilt. Inventief!
OLTU, Spanje
De Spaanse Fabio Molinas kwam op de proppen met OLTU, een bewaarobject voor fruit en groenten. Fruit en groenten worden best bewaard en gerijpt onder specifieke omstandigheden. De koelkast is hier niet altijd de beste plaats voor. OLTU gebruikt het te veel aan warmte dat opbouwt achteraan de frigo om een aparte kast te voorzien van stroom. Deze unit bevat 4 compartimenten die afgestemd werden op de geprefereerde omgeving van verschillende soorten fruit en groenten: koud en droog, koud en vochtig, fris en vochtig en droog en warm.
Roam, Australië
ShanShan Wang uit Australië vond een praktische zuurstofcilinder voor astmapatiënten uit. Zuurstoftherapie is de makkelijkste manier om iemand die een ernstige astma-aanval heeft te behandelen. De bestaande zuurstofcilinders zijn echter zwaar en duur. Roam is een meer praktische cilinder die gemakkelijk is in gebruik en simpel om te transporteren. Het object werd gecreëerd voor jonge kinderen die vaak moeite hebben met de bestaande zuurstofcilinders.
Cortex, Nieuw Zeeland
Conventionele plaasters zijn zwaar, onhandig, niet waterdicht en er hangt vaak een luchtje aan. Jake Evill ontwierp daarom de Cortex, een plaaster die geprint wordt in 3D. Hij is licht, ergonomisch, waterproof en laat lucht door.
Voor meer info en de overige kandidaten kan je surfen naar http://www.jamesdysonaward.org/ (LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier